Ceaiul, un adevarat elixir al sanatatii

Sorbim zilnic cu placere din ceasca de ceai, dar nu stim ca, pentru a realiza mereu noi retete, e nevoie de foarte multa munca.

Utilizate de mii de ani si revenite la moda, ceaiurile constituie modalitatea cea mai eficienta de extragere a principiilor active din plante si, spre deosebire de medicamente, nu produc efecte secundare nedorite. O alternativa placuta si putin costisitoare pentru tratarea afectiunilor si fortificarea organismului, ceaiurile reprezinta, in acelasi timp, o bautura extrem de placuta.

La moda

Retetele de ceai trebuie sa tina cont si de necesitatile consumatorului, de cerintele diversificate de pe piata, care, uneori, se schimba si in functie de… moda. Insa tocmai acesta este secretul produselor de succes, pentru ca, daca este vorba despre un produs de calitate, care are o personalitate unica, acesta rezista pe piata chiar daca moda a trecut.

Plantele au principii active diferite si, de asemenea, substante aromatice diferite. La asocierea plantelor intr-o reteta se tine cont de personalitatea fiecarei plante in parte, incercndu-se realizarea unei simbioze favorabile asocierii plantelor, respectiv a gustului final, fara insa a fi neglijat efectul terapeutic al ceaiului.

Ceaiurile se prepara din diverse parti de planta sau amestecuri de plante medicinale, utiliznd ca solvent apa, preferabil dedurizata. In apa se dizolva nsa numai substantele active, hidrosolubile, la un pH apropiat de cel neutru. De aceea, n unele cazuri, se recomanda alcalinizarea usoara a apei cu bicarbonat de sodiu sau acidifierea cu acid citric, pentru corectarea gustului. La unele ceaiuri terapeutice, care au in compozitie plante mai amare, gustul neplacut se poate corecta prin ndulcire, dupa gust, cu zahar sau miere.

Plantele de leac

Exista mai multe conditii ce trebuie indeplinite pentru ca o planta sa fie de calitate si sa aiba efectul dorit. Astfel, in primul rnd, la recoltare, trebuie sa se cunoasca foarte bine specia, astfel inct sa nu se confunde cu una toxica. Daca aveti dubii privind identificarea plantei, sfatul nostru este de a nu utiliza produsul respectiv. Numeroase cazuri de intoxicatie sunt cauzate de astfel de erori n identificarea plantei.

De asemenea, plantele trebuie sa fie culese din anumite zone nepoluate sau sa fie cultivate n arealuri nepoluate. Acest lucru se controleaza cel mai bine prin cultivarea plantelor medicinale, adica prin folosirea plantelor medicinale din culturi, si nu din flora spontana. Plantele trebuie recoltate n momentul optim, cnd continutul n substante active este cel maxim. Continutul in principii active poate fi influentat de altitudine, tipul de pamnt, gradul de umiditate si chiar ora zilei de recoltare. Plantele trebuie prelucrate corect, astfel inct nivelul de substante active sa se mentina si n plantele uscate.

Universul ceaiului, intre traditie si inovatie

O noua reteta de ceai este rezultatul unei munci de echipa in care lucreaza farmacisti, medici, chimisti… La crearea unei retete de ceai, farmacistul are rol in stabilirea actiunii farmacologice a produsului respectiv, in stabilirea dozelor de plante utilizate si, practic, in validarea finala a produsului, in timp ce chimistul realizeaza analizele de laborator si stabileste buletinele de analiza a plantelor materie prima si produs finit, in urma analizelor fizico-chimice, cromatografice, a continutului in principii active.

De asemenea, medicii se implica att in stabilirea plantelor si dozelor de planta care intra intr-o reteta, stabilind cu exactitate spectrul de afectiuni urmarit prin produsul respectiv, ct si in stabilirea ulterioara a eventualelor contraindicatii, efecte secundare si interactiuni, efecte adverse, doza zilnica, durata unei cure. Totodata, se fac studii clinice, pentru a avea garantia eficacitatii ceaiurilor realizate. Chiar daca si in privinta ceaiurilor moda are un cuvnt destul de greu de spus, retetele traditionale au ramas totusi in actualitate.

Sfatul specialistului

Asocierea plantelor intr-o reteta este foarte importanta, ne explica ing. Radu Moldovan, seful Departamentului de Cercetare al Laboratoarelor Fares Bio Vital din Orastie. La construirea unei retete se are in vedere asocierea plantelor pentru a se ajunge in final att la un echilibru din punct de vedere organoleptic, cat si la obtinerea unui produs calitativ si bun din punct de vedere terapeutic, construirea unei retete realizndu-se pe baze stiintifice, pe experienta si prin munca in echipa, detaliaza specialistul.

La realizarea unei retete de ceai terapeutic, stiinta trebuie sa completeze inspiratia, deoarece aici se tine cont de actiunea farmacologica a plantei, recomandarile, contraindicatiile, efectele secundare si interactiunile, pentru ca, in final, sa se obtina un bun ceai terapeutic. Pentru a putea realiza noi retete de valoare ai nevoie, in primul rnd, de o intreaga diversitate de plante de valoare.

La Orastie se lucreaza cu zeci de specii de plante medicinale, care cresc att in flora spontana, ct si in culturi, cu specii de plante att de pe teritoriul tarii noastre, ct si cu plante din import, iar cunoasterea spectrului larg de plante ne este necesara pentru a delimita clar plantele eficiente de cele mai putin eficiente, plantele toxice de cele utile, toate aceste aspecte fiind importante pentru a utiliza in produsele noastre doar acele plante care au un real efect si care nu pun in pericol siguranta consumatorului, spune Radu Moldovan, un adevarat maestru al ceaiului.

Recomandari

Galbenelele bune pentru boli digestive cum ar fi gastritele, ulcerul duodenal, inflamatii ale colonului, hemoroizi, dismenoree, cicatrizant intern, boli de ficat. Pentru uz extern: in acnee, degeraturi, arsuri, cancer de piele, boli tegumentale, micoze.

Infuzie doua lingurite de floare uscata la o cana de apa clocotita. Se bea cate o cana cu jumatate de ora inainte de masa. Pentru reglarea ciclului menstrual se face o infuzie concentrata – 4 linguri de flori la 200 ml apa -, din care se ia cate o lingura de trei ori pe zi. Musetelul – benefic in cazurile de raceala si gripa, gastrita, enterocolita, amigdalita, conjunctivita, stomatita, afte, afectiuni hepatice, balonari, dismenoree. Infuzie una-doua lingurite la o cana de apa fierbinte. Se beau doua-trei cani pe zi. Tei are actiune antitermica, emolienta, expectoranta si sedativa. Datorita uleiului volatil cu actiune neurosedativa si antiseptica, florile de tei sunt utilizate pentru combaterea insomniei, a starilor anxioase si iritabilitate.

Ceaiul de flori de tei contribuie la vindecarea racelii si gripei, stimuland transpiratia abundenta, facand sa scada febra. Florile de tei au o actiune linistitoare si ajuta la eliminarea secretiilor bronhice. De asemenea, ceaiul de tei asociat cu cel de menta usureaza digestia si tonifica mucoasa gastrica. Intern, se utilizeaza sub forma de infuzie – o lingurita de flori la 250 ml apa clocotita. Se beau 3-4 ceaiuri pe zi, preferabil indulcite cu miere.