Cele mai frecvente 4 declansatoare ale durerilor de cap si ale migrenei si cum sa le tratezi

Cefaleea si migrenele sunt doua dintre cele mai frecvente boli neurologice din lume, dar acest lucru nu face ca gestionarea acestora sa fie mai usoara. Nu numai ca durerile de cap severe si atacurile de migrena sunt dureroase si perturbatoare, dar stiind ca ati putea obtine unul poate insemna, de asemenea, sa va temeti in permanenta de debutul urmatorului atac.

Dar, desi o durere de cap sau un atac de migrena poate lovi fara avertisment, exista adesea factori declansatori care pot face unul mai probabil si stiind ce poate declansa un atac de migrena sau o durere de cap pentru dvs. va poate impiedica sa mergeti intr-un loc intunecat – atat la propriu, cat si la figurat. .

Iata 11 declansatoare obisnuite de migrena si cefalee despre care merita sa stiti. Retineti ca este nevoie adesea de mai multe declansatoare pentru a declansa un atac de migrena.

Mai mult de o treime dintre persoanele cu migrena raporteaza ca fluctuatiile meteorologice pot declansa un atac, potrivit American Migraine Foundation.

Durerile de cap cu presiune barometrica pot fi declansate de modificarile vremii. Un studiu publicat in 2017 in  Rehabilitare orala a constatat o asociere intre presiunea atmosferica si cantitatea de durere migrena experimentata de o persoana.

Deshidratarea cauzata de temperaturi calde si umede sau de aerul rece si uscat poate provoca si o durere de cap, potrivit American Migraine Foundation . Nu puteti evita vremea, dar daca stiti ca vine o schimbare mare, s-ar putea sa aveti grija sa evitati alte declansatoare de migrena sau dureri de cap.

Unii oameni care au migrena sau dureri de cap pot avea o afectiune numita fotofobie, care este o sensibilitate anormala sau extrema la lumina, potrivit American Migraine Foundation . Este atat de frecventa in migrena incat este de fapt unul dintre criteriile de diagnostic.

Luminile fluorescente stralucitoare, luminile palpaitoare si chiar lumina soarelui naturala foarte puternica pot declansa un atac de migrena la persoanele care au fotofobie. Cu toate acestea, sensibilitatea la lumina poate fi, de asemenea, un simptom premonitoriu sau un semn ca un atac de migrena a inceput deja.

Daca lumina este de fapt un factor declansator pentru dvs., cresterea treptata a tolerantei la lumina poate reduce durerile de cap si atacurile de migrena provocate de fotofobie.

Tigari, sau doar fum de tigara, poate declansa dureri de cap si migrena

Pentru unii oameni, mirosul de fum de tutun poate fi un factor declansator al migrenei. Pentru altii, fumatul tigarilor este considerat a declansa atacuri de migrena, asa cum este descris intr-un studiu al studentilor la medicina din Spania publicat in The Journal of Headache and Pain .

Care este legatura dintre fumat si dureri de cap? Potrivit Institutului National pentru Cefalee , nicotina din tigari este principala cauza, deoarece constrange vasele de sange din creier, ceea ce duce la un flux mai mic de sange catre creier si tesuturile din jur, ceea ce la randul sau poate provoca un atac de migrena sau direct provoaca dureri de cap.

Tigarile electronice, utilizate pentru vaping , contin si nicotina si pot provoca si dureri de cap. Si oprirea fumatului sau vapingului poate duce la dureri de cap cauzate de retragerea nicotinei .

Acesta are o solutie usoara: nu fumati si faceti tot posibilul pentru a sta departe de fumatori.

Tratamentele pentru cefalee si migrena pot provoca utilizarea excesiva a medicamentelor

Persoanele care au dureri de cap frecvente si le trateaza cu medicamente acute pot dezvolta dureri de cap de utilizare excesiva a medicamentelor (uneori numite dureri de cap de revenire). “Daca utilizati medicamente de salvare prea frecvent, aceasta poate duce la revenire”, spune Roderick Spears, MD , neurolog si specialist in dureri de cap la Penn Medicine din Philadelphia. Medicamentele precum aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), acetaminofen (Tylenol), triptani, ergoti si opioizi au fost asociate cu acest tip de cefalee, potrivit American Migraine Foundation .

Este recomandat ca oamenii sa nu ia aceste medicamente pentru tratamentul acut al migrenei mai mult de doua zile pe saptamana. Daca descoperiti ca aveti nevoie de tratamente pentru cefalee sau migrena in mod frecvent, discutati cu medicul dumneavoastra despre alternative la aceste medicamente.

Noua clasa de medicamente pentru tratamentul acut al migrenei, numita antagonisti ai receptorilor CGRP, sau ,,gepants”, nu s-a dovedit a duce la dureri de cap de utilizare excesiva a medicamentelor cu utilizare frecventa.

Modificarile hormonale cauzate de perioada dvs. lunara pot insemna atacuri de migrena

Aproximativ 3 din 5 femei cu migrena au atacuri legate de ciclul menstrual, potrivit Fundatiei Nationale pentru Cefalee . Aceste dureri de cap pot aparea impreuna cu sindromul premenstrual (PMS) in timpul sau imediat dupa menstruatie.

Cauza durerii de cap a sindromului premenstrual poate fi modificarea nivelului hormonilor estrogen si progesteron .

Adresati-va medicului dumneavoastra despre strategiile de prevenire a migrenei si durerilor de cap menstruale si legate de menstruatie – durerea de cap poate fi redusa la unele femei cand se iau pilule contraceptive .

Prea mult si prea putin somn legat de durerile de cap

Daca nu dormiti suficient si dormiti prea mult, amandoi pot fi declansatori ai durerii de cap, potrivit American Migraine Foundation . Timpul neregulat de somn si trezire poate creste, de asemenea, modificarile unui atac de migrena, spune Katherine Hamilton, MD , profesor asistent de neurologie clinica si specialist in dureri de cap la Penn Medicine din Philadelphia.

Orice lucru care te scoate din rutina normala poate provoca dureri de cap, deoarece ,,creierului migrenos” ii place sa fie cat mai stabil si stabil posibil, explica dr. Hamilton.

Apneea de somn este o tulburare de somn frecventa care cauzeaza dificultati de respiratie in timpul somnului si scaderea fluxului de oxigen catre creier. Este obisnuit ca persoanele cu apnee in somn sa se trezeasca cu dureri de cap. Alte simptome ale apneei de somn pot include sforaitul, trezirea frecventa sau trezirea cu gura foarte uscata.

Daca aveti oricare dintre simptomele apneei de somn, este important sa discutati cu furnizorul dvs. de asistenta medicala; Conditia este asociata cu un risc mai mare de accident vascular cerebral si boli cardiovasculare, potrivit Johns Hopkins Medicine