Ce relatie ai cu mama ta?

Daca esti mama de fata probabil te intrebi cum va evolua relatia dintre tine si fetita ta, in timp.

Ca fiica a mamei tale, pe de alta parte, cu siguranta te intrebi prin ce anume se caracterizeaza relatia voastra si ce a dus la evolutia ei in directia cunoscuta.

Iata un ghid al celor mai frecvent intalnite tipuri de relatii intre mama si fiica, foarte util amandurora.

Cele mai bune prietene

Aveti genul de legatura pe care o invidiaza toate mamele. Cand o suni, iti raspunde indiferent ce ar fi, va impartasiti frustrarile legate de situatii familiale problematice si povestiti ca doua prietene care se stiu de-o viata.

Avantaje:

Comunicarea nu va fi niciodata o problema intre voi. Vei reusi sa construiesti o relatie bazata pe incredere si afinitati sufletesti care ii va permite sa-ti marturiseasca tot ce o preocupa.

Dezavantaje:

Uneori un copil are nevoie de un parinte, nu de un complice la crima. Studiile arata ca, atunci cand au de-a face cu situatii noi si provocatoare, femeile se raporteaza la mama lor ca la adultul matur, cu experienta, nu ca la un prieten la fel de neexperimentat. Mamele care isi considera fiicele prietene au tendinta de a le cere acestora sa se poarte cu ele ca si cum ar face parte din aceeasi generatie.

Sfat:

Este important sa tii cont de diferenta dintre generatii si sa te comporti corespunzator varstei. Fii o buna prietena, dar mentine-ti autoritatea.

Surorile

Relatia de acest tip se aseamana cu cea descrisa mai sus, dar ii adauga un element de rivalitate. De multe ori, concurenta poate fi un factor pozitiv, incuranjand cresterea personala.

Avantaje:

In mod clar, va iubiti mult si semanati una cu cealalta. In ciuda diferentei de varsta, va intelegeti si va apreciati.

Dezavantaje:

In toate familiile exista un sentiment de rivalitate, doar ca, de regula, il reprimam. Cand relatia dintre mama si fiica se bazeaza pe aceeasi dinamica a legaturii dintre surori, elementul de rivalitate este mai prezent ducand la resentimente si certuri. De asemenea, fiicele care au avut o astfel de mama, au tendinta de a se compara negativ cu ea: “Mama este mai frumoasa, mai desteapta si mai de succes”.

Sfat:

Discutati si incercati sa va intelegeti frustrarile. Cunoasterea trecutului mamei, al background-ului ei familial, ajuta. Daca esti pe cale sa devii o mama de acest fel, stai de vorba cu tine si incearca sa-ti depasesti frustrarile, pentru a evita sa i le pui fetitei in carca.

Personalitati opuse

Mama crede despre fiica urmatoarele: este incapatanata, neascultatoare, autodistructiva, superficiala si neintelegatoare. Fiica, ei bine, crede acelasi lucru…despre mama. Aveti aceleasi gene, dar cam la asta se limiteaza asemanarile.

Avantaje:

Desi idealul mamei ideale, intelegatoare si sensibila, este modelul nostru cultural preferat, nu este si cel dominant din punct de vedere istoric. Mama autoritara si nesuferita isi pregateste fiica mai bine pentru greutatile vietii, decat o mama neutra.

Dezavantaje:

Este foarte traumatizant pentru o femeie sa aiba o relatie conflictuala cu mama. De cele mai multe ori, ambele parti se vor simti ranite, neintelese, abandonate si fara speranta. Mama va ajunge sa se simta total ignorata, ripostand prin cicaleala, in timp ce fiica va deveni din ce in ce mai defensiva.

Sfat:

Invata sa porti o conversatie cu fiica ta si sa vezi lucrurile si din unghiul ei. Acelasi lucru este valabil si pentru relatia cu mama ta.

Semi – dependenta

Nici mama, nici fiica nu fac vreun pas fara stirea celeilalte si nu iau o hotarare fara aprobare reciproca.

Avantaje:

Asemanarile creeaza sentimentul de apropiere. In cazul relatiei intre mama si fiica, aceasta se traduce prin transformarea uneia din parti in etalonul suprem. In cazurile fericite, aceasta situatie duce la o legatura frumoasa in care stii ca te poti oricand baza pe cineva.

Dezavantaje:

Mizand prea mult pe aceasta apropiere, este foarte greu sa stabilesti niste limite. Cand parerile sunt diferite, stresul creat de nevoia de a obtine aprobarea celeilalte (care nu vrea sa ti-o dea) poate fi coplesitor.

Sfat:

Fiica trebuie sa inteleaga ca mama nu mai este responsabila pentru faptele ei iar mama trebuie sa priceapa ca esecurile fiicei nu sunt si ale ei. Teritoriul personal trebuie delimitat foarte precis.