De ce regina Elisabeta I a fost cea mai dura conducatoare pe care a vazut-o vreodata Anglia

Regina Elisabeta I nu a fost doar unul dintre cei mai semnificativi conducatori din istoria engleza – a fost si o regina uimitoare care a sfidat asteptarile. Chiar si in cadrul monarhiei engleze, Elizabeth se remarca. Ea a demonstrat lumii timpurii moderne ca femeile ar putea fi conducatoare exceptionale.

Anglia pe care Elisabeta a mostenit-o in 1558 a fost una tulburata. Tatal ei, Henric al VIII-lea, facuse ceea ce niciun alt monarh nu facuse inaintea lui – el a extins monarhia rupand cu Biserica Catolica si facand din Anglia o tara protestanta. Aceasta ruptura religioasa cu Europa a avut efecte profunde si a dus la conflicte intre catolici si protestanti. Dezmembrata de instabilitate, Anglia avea foarte mult nevoie de un conducator puternic care sa conduca directia viitorului sau. Dupa  trecerea tatalui ei  si o serie de succesori de scurta durata, Elizabeth a preluat tronul. Elizabeth – o tanara femeie care nu trebuia sa fie niciodata regina – era la inaltimea sarcinii.

In cei 44 de ani de domnie pe tron, a contribuit la aducerea pacii, stabilitatii, increderii si bogatiei poporului ei. Ea a trasat o cale de mijloc in politica si religie si s-a asigurat ca Anglia ramane independenta in fata tulburarilor de pe continentul european. Sub conducerea Elisabetei, destinul maritim al Angliei a fost stabilit si exploratorii si-au scufundat degetele de la picioare in asa-numita Lumea Noua.

Ea a fost ultima regina necasatorita

Daca Elisabeta I a aflat ceva din politica dezastruoasa a casatoriei tatalui sau a surorii vitrege mai mari, regina Maria I, atunci casatoria a fost o situatie dificila si periculoasa. Tatal ei a avut  sase sotii pe parcursul carierei sale regale, iar casatoria lui Mary cu un rege spaniol a inspirat scandalul pasional al supusilor ei englezi. Mai mult, situatia Elisabetei era delicata: ca femeie, ea risca sa-si piarda independenta, deoarece avea deja o multime de oameni care se indoiau de capacitatea ei de a conduce. Casatoria cu un print strain era un dans in politica externa; casatoria cu un subiect era un dans in politica interna .

Desi a petrecut un timp considerabil ingrijorandu-se de potentialii pretendenti si de presiunea de a purta mostenitori, Elizabeth a fost in cele din urma aruncata ca ,,Regina Fecioara” si a glumit faimos: ,, Voi avea aici doar o amanta si nici un stapan “. Chiar daca multi credeau ca este impotriva legilor naturii ca o femeie sa conduca , Elisabeta le-a dovedit pe toate gresite: nedecasatorindu-se, a fost capabila sa pastreze autonomia engleza si sa reduca la minimum fractiunile dintre nobilimea engleza.

Ea a sfidat sansele de a mosteni tronul

Elisabeta nu trebuia niciodata sa reuseasca tronul. A fost a doua fiica a tatalui ei ( cel putin oficial ). Desi s-a nascut legitima in 1533, pozitia sa in familia regala s-a schimbat rapid cand mama ei, Anne Boleyn, a cazut din gratie si a fost decapitata in 1536. In urma eliminarii de catre Henry a sotiei sale executate, Elizabeth insasi a fost declarata nelegitima si astfel putin probabil sa reuseasca vreodata tronul. Devenirea reginei a fost impinsa si mai mult in periferie atunci cand fiul mult asteptat al tatalui ei s-a nascut in 1537 din partea lui Jane Seymour. Henric al VIII-lea a continuat sa schimbe linia succesorala, impingandu-si fiica cu parul roscat tot mai jos.

Dar cand fratele ei mai mic a trecut in 1553, la varsta de 15 ani, iar coroana i-a revenit surorii sale, Mary, Elizabeth a urcat in lantul alimentar. Casatoria Mariei cu Filip al Spaniei nu a reusit sa produca copii si, in anii de framantari din  campaniile antiprotestante ale Mariei , Elisabeta a fost vazuta ca o amenintare si a fost inchisa pentru scurt timp in Turnul Londrei. Cand Maria a trecut de boala in 1558, Elisabeta a devenit in cele din urma regina. A reusit pentru ca a fost ultima mostenitoare a lui Henric al VIII-lea in picioare. Se pare ca rabdarea era o virtute.

Ea punea oamenii pe o lista neagra si Dumnezeu sa te ajute daca erai pe ea

Iadul nu are furie ca o regina infuriata – si Elizabeth a maniat foarte, foarte bine. Ca regina, se astepta ca curtenii sai sa-i arate respect. Dar binecunoscuta ei vanitate a facut de cele mai multe ori dificila casatoria viitorilor soti sub ochiul atent al Elisabetei. Cateva dintre doamnele ei in asteptare – Bess Throckmorton si Catherine Gray, mai ales – au castigat dispretul reginei atunci cand s-au casatorit in secret cu iubitii lor fara stirea sau permisiunea reginei. De fapt, cand Mary Shelton, verisoara secunda a reginei, s-a casatorit in secret cu John Scudamore fara permisiunea reginei, se spune ca a suferit un deget rupt atunci cand Elizabeth si-a lovit mana cu peria de par .

Barbatii erau la fel de susceptibili sa intre pe lista regala ca femeile. Exploratorul Sir Walter Raleigh a cazut in si din favoarea sa. Curtez si curtenitor, Robert Devereux, contele de Essex, si-a incercat rabdarea si i-a respins poruncile atat de neincetat si de tradator incat, in cele din urma, si-a pierdut capul .

Ea a incurajat pirateria

Anglia pe care Elisabeta a condus-o a fost o epoca de aur a artelor, explorarii si pirateriei . Principalul rival naval al Angliei era Spania, iar corsarii englezi luau galeti de marfuri si bani de pe navele spaniole care calatoreau catre si din America.

Spania s-a plans cu amaraciune ca asa-numitii ,,corsari” englezi si-au jefuit navele, dar Elizabeth nu a facut nimic pentru a pune capat exploatarilor unor oameni precum Sir Walter Raleigh si Sir Francis Drake. De fapt, ea a rasplatit astfel de realizari.

A fost desteapta si sportiva

Elizabeth nu a fost nimic, daca nu chiar fiica tatalui ei – si s-a dovedit a fi o regina careia ii placea activitatea si studiul in masuri egale. Tatal ei – daca obsesia sa initiala fata de mama ei era un indiciu – aprecia o femeie cu o minte ascutita si a vazut ca Elizabeth a primit o educatie de top. A fost invatata istorie, filozofie si retorica si vorbea fluent nu mai putin de sase limbi  decat engleza nativa: latina, franceza, greaca, spaniola, italiana si galeza.

In acelasi timp, era activa fara scuze. Era un vanator si calaret avid . In timp ce se afla la vanatoare, ea va fi invitata sa rupa gatul animalelor doborate. Curtea ei era, de asemenea, renumita pentru ca dansa noaptea.

Avea astrologul ei personal

Unul dintre cei mai de incredere consilieri ai Elisabetei era de fapt cineva care credea in alchimie si astrologie. John Dee – sau ,,Doctorul Dee”, asa cum i se spunea – era unul dintre cei mai respectati oameni de stiinta din lumea elizabetana. El era matematician, om de stiinta, alchimist si astrolog al carui sfat il cauta in mod obisnuit Elizabeth. De fapt, Dee a incurajat politica imperiala a Elisabetei si a fost ferm in credinta sa ca viitorul Angliei se afla in ,,Noua Lume” a Americii de Nord.

Interesul lui Dee pentru ocult a adus personaje interesante in viata sa. Ani la rand, a lucrat cu un alt barbat, Edward Kelley, la experimente oculte. Cei doi au dezvoltat un limbaj de comunicare cu ingerii numit Enochian  si au incercat sa invoce spirite in obiecte de cristal.

Dee a fost , probabil, inspiratia din viata reala pentru personajul Prospero din William Shakespeare Tempest .

Ea a tinut unul dintre cele mai bune discursuri din istoria britanica

In 1588, regatul Elisabetei a fost amenintat de o mare armata de nave din Spania, care a amenintat ca va elimina singura invazie reusita a Angliei de la cucerirea normanilor din 1066. Ca raspuns, Elisabeta si-a chemat cei mai buni marinari sa le opreasca si a adunat soldati de-a lungul pamantul. Ea a tinut un discurs trupelor sale la Tilbury, anticipand sosirea navelor spaniole.

Servind ca un strigat de raliu pentru trupele sale si descriindu-se ca avand ,,inima si stomacul unui rege” – aratandu-se dispusa sa lupte alaturi de oamenii ei – discursul ramane unul dintre cele mai importante rostite de un monarh din istoria britanica.

A supravietuit fiind inchisa in Turnul Londrei

In 1553, sora vitrega mai mare a Elisabetei, Mary, i-a succedat la tron   fratelui lor vitreg mai mic, Edward. Maria era o catolica devotata intr-o Anglie impartita grav intre protestantism si catolicism – pentru protestantii englezi, noua regina catolica era o amenintare pentru religia lor. Desi Mary a fost initial sustinatoare si cordiala fata de sora ei mai mica, acest lucru s-a schimbat in urma Rebeliunii lui Wyatt, cand Mary a banuit ca Elizabeth intentioneaza sa uzurpe tronul.

Drept urmare, Mary a inchis-o pe sora ei in Turnul Londrei timp de doua luni in primavara anului 1554. In inchisoare, Elizabeth si-a mentinut inocenta. Din fericire, Mary a refuzat sa o condamne pe sora ei la moarte.

Ea a sustinut artele si a dat natiunii o epoca de aur literara

Era Elizabetana este cunoscuta ca ,, epoca de aur ” in istoria engleza, o perioada in care artele literare au inflorit – toate acestea datorita faptului ca Anglia a fost relativ pasnica pe tot timpul domniei Elisabetei. Datorita pacii in toata tara, William Shakespeare si-a putut scrie piesele si Sir Edmund Spenser si-a putut scrie poezia.

Elizabeth a cultivat, de asemenea, o curte literara, iar multi dintre curtenii ei au fost ei insisi poeti, precum Sir Philip Sidney si Thomas Sackville.