Ce nu stiai ca poti face la 18 ani

Varsta de 18 ani este cu siguranta cea mai asteptata de catre un adolescent. Motivele sunt evidente: poti sa iti iei permisul auto, poti sa intri in ce club iti doresti, poti sa votezi etc. Evenimentul este marcat de un puternic sentiment al libertatii in fata parintilor si, de ce sa nu recunoastem, a lumii intregi!

Privit din afara momentul, lucrurile stau putin diferit, explicandu-se prin urmare discursurile din ce in ce mai dese despre responsabilitati pe care ti le tin cam toti adultii din jurul tau. Daca pentru tine, viata de abia de acum capata un gust dulce, pentru cei de langa tine, cei 18 ani impliniti le aminteste doar de tanarul adult pe care sunt datori sa il ghideze cu grija.

Ca sa ajungi la un echilibru, ca sa vezi ca si ei au partea lor de dreptate, trebuie sa fii cat mai informat legat de libertatile tale, dar si legat de datoriile tale. Mai in gluma, mai in serios, nu ma refer la a tine minte in cate ore nu mai iese la alcoolmetru concentratia de alcool din sange, ci la ce nu stiai ca poti face la 18 ani.

Pentru ca lucrurile capata viata si mai ales sens atunci cand sunt aduse in constient, randurile urmatoare sunt dedicate celui mai nobil gest pe care, din pacate, nu stiai ca il poti face inca de cand implinesti 18 ani. Este vorba de donarea de sange, de salvarea unei vieti fara studii superioare sau cursuri de prim ajutor!  

Romania –  penultimul loc la donarea de sange  

Conform unui articol publicat anul trecut de ziare.com, Romania se afla pe penultimul loc in Europa in privinta donarii de sange, avand o medie de 1,7%, in conditiile in care Comisia Europeana recomanda 6%. Nu cred ca mai mira pe cineva, date fiind cifrele, ca in tara noastra nu exista o banca de sange, sistemul supravietuind de pe o zi pe alta.  

Beneficiile donatorului de sange  

Faptul ca donarea de sange salveaza vieti e de necontestat, dar care sunt beneficiile donatorului de sange? Avantajele materiale ale donatorului de sange constau in 7 tichete de masa, scutire de la locul de munca/scoala, reducere 50% la abonamentul pentru transport in comun, beneficiile medicale ale donatorului de sange se refera la improspatarea sangelui, cresterea imunitatii si scaderea riscului de paralizii si accident vascular cu 30%, primirea unui buletin de analiza cu rezultatele testelor efectuate, examen radiologic si biologic gratuite s.a. (imparte.ro), iar avantajele spirituale ale donarii de sange sunt usor de intuit, satisfactia pe care ti-o ofera binele fiind unica.  

Reguli pentru a dona sange  

In speranta ca te-am facut curios, regulile principale pentru a fi apt sa donezi sange sunt urmatoarele: varsta cuprinsa intre 18-62 de ani, greutatea de minim 50 kg, tensiunea arteriala sub 20/10, sa nu fii consumat alcool in ultimele 72 de ore, sa nu fii suferit interventii chirurgicale, injectii, tratamente cu antibiotice in ultimele 6 luni, fetele sa nu fie la menstruatie. E de recomandat sa te odihnesti in seara de dinaintea donarii, sa mananci usor dimineata (nimic pe baza de grasimi, sunt de preferat covrigii si ceaiul) si sa ai mare incredere in personalul medical care se va ocupa de tine. Fii linistit, kit-url de donare este steril, de unica folosinta, neexistand pericolul transmiterii vreunei infectii. Dupa investigatii minime (greutatea, temperatura, tensiunea, grupa de sange), vei dona 450 de ml salvatori de viata (cantitatea de sange totala este 5-6 L). Odata incheiat procesul, e necesar sa te hidratezi deoarece, calitativ, cantitatea donata se reface dupa doua saptamani. Daca tot am ajuns la problema timpului, trebuie sa stii o alta regula pentru a dona sange in mod eficient: fetele pot dona odata la 4 luni, iar baietii odata la 3 luni.  

Unde poti dona sange  

In tara, sunt 41 de centre de transfuzie unde poti dona sange, in Bucuresti mai fiind puncte de recoltare si la Spitalele Floreasca si Fundeni. Campanii frecvente de donare de sange organizeaza si Facultatile de Medicina (si nu numai), iar Centrul Mobil de Donare amplasat acum 2 ani in Parcul Herastrau din capitala a fost deja din plin in vizorul presei audiovizuale.

Avem unde, avem cu cine, avem ce, ne mai trebuie doar putin simt civic, doar putina solidaritate cu cei ce trec prin momente tragice chiar acum. Nu conteaza ce alegem sa facem (sa donam sange, sa redistribuim 2% catre ONG-uri precum Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange sau SMURD sau oricare alt erou, sa promovam acest gest atat de normal si simplu), e esential sa facem ceva. John Wooden spunea ca “Lucrurile mici fac ca lucruile mari sa se intample”, asa ca hai sa donam sange, hai sa salvam vieti!