Ce legatura are vitamina D cu somnul?

Vitamina D este produsa de organismul nostru in urma expunerii la radiatiile ultraviolete ale soarelui. In plus, vitamina D asigura sanatatea oaselor, regleaza sistemul imunitar si ajuta la asimilarea calciului de catre organism. Sa vedem insa ce legatura exista intre vitamina D si somnul!

In cadrul unui studiu, cercetatorii au masurat nivelurile de vitamina D si somnolenta la un grup de voluntari. Toti participantii au acuzat probleme in ceea ce priveste somnul si dureri nespecifice.

La finalul studiului, pacientii au fost diagnosticati cu anumite forme de tulburari de somn, cea mai frecventa fiind apneea de somn obstructiva. Cercetatorii au descoperit ca somnolenta crestea pe masura ce nivelul de vitamina D scadea.

In schimb, la participantii afro-americani, efectul era opus, somnolenta crescand odata cu vitamina D din organism. La studiu au participat un numar de 81 de subiecti, iar cercetatorii vor acum sa faca un nou studiu, pe un numar mult mai mare de participanti.

Un alt studiu a examinat 153 de persoane care se plangeau de dureri cronice. Cercetatorii au descoperit ca 54% dintre pacienti aveau un deficit de vitamina D. Studiul a venit sa sustina alte cercetari pe acelasi subiect facute inainte, care asociau nivelul scazut de vitamina D cu durerile musculo-scheletice. Aceste dureri poarta numele de miopatie osteomalacica, care poate interfera cu somnul.

Boala se trateaza cu suplimente de vitamina D, lucru recomandat de catre cercetatori participantilor la studiu. Dupa un timp, multi dintre subiecti au experimentat o tratare completa a simptomelor de somnolenta din timpul zilei.

Cercetatorii sugereaza ca deficitul de vitamina D este o cauza directa a somnolentei, din cauza rolului sau in reglarea inflamatiei in organism. Studiul a contribuit si la schimbarea tratamentului pentru pacientii diagnosticati cu tulburari de somn.