Ce este diabetul de tip 2? Simptome, cauze, diagnostic, tratament si prevenire

Diabetul de tip 2, o forma de diabet zaharat, este probabil una dintre bolile cronice mai bine cunoscute din lume – si are sens ca acesta ar fi cazul. Datele de la Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) sugereaza doar in Statele Unite ca 30,3 milioane de persoane, sau 9,4 la suta din populatia SUA, au  diabet , iar majoritatea acestor persoane au tipul 2.

Dintre persoanele cu diabet zaharat, 7,2 milioane nici macar nu stiu ca il au si un numar tot mai mare de tineri sunt diagnosticati cu prediabet si diabet de tip 2.sageata dreapta susUn studiu publicat in mai 2018 in revista Diabetologia a aratat ca un diagnostic mai precoce al diabetului poate creste riscul de complicatii pentru sanatate, inclusiv boli de inima si anumite tipuri de cancer.

Indiferent daca ati fost diagnosticat cu diabet de tip 2 sau aveti antecedente familiale ale bolii, aceasta afectiune si riscul de complicatii de sanatate care pot aparea pot fi infricosatoare. Si odata cu modificarile necesare ale dietei si stilului de viata, nu exista nicio indoiala ca acest diagnostic poate fi unul dificil de luat in calcul.

Dar trairea cu diabet de tip 2 nu trebuie sa fie devastatoare. De fapt, atunci cand sunteti educat despre boala – cum ar fi intelegerea modului in care se dezvolta rezistenta la insulina si cum sa o atenuati, stiind cum sa observati semnele diabetului si invatati ce sa mancati – puteti utiliza resursele de care aveti nevoie pentru a conduce o viata fericita si sanatoasa.

Intr-adevar, cercetarile publicate in decembrie 2017 in revista BMJ au sugerat ca ati putea chiar sa remiteti diabetul de tip 2 prin ajustari ale dietei si stilului dvs. de viata.sageata dreapta susPrintre progresele interesante se numara utilizarea dietei ketogenice bogate in grasimi, cu continut scazut de carbohidrati , ca abordare terapeutica pentru gestionarea diabetului de tip 2, a mentionat o revizuire publicata in septembrie 2018 in Expert Review of Endocrinology & Metabolism.

In plus, exista dovezi din ce in ce mai mari ca o tactica – chirurgia bariatrica – ar putea inversa in totalitate diabetul de tip 2.

Ce inseamna diabetul de tip 2?

Diabetul de tip 2 este cea mai comuna forma de diabet zaharat, care este un grup de boli asociate cu cresterea glicemiei, numita hiperglicemie. In diabetul de tip 2, rezistenta la insulina – in care organismul nu foloseste corect hormonul insulina – provoaca hiperglicemie.

In stadiile incipiente ale bolii, diabetul de tip 2 de multe ori nu prezinta deloc simptome, potrivit cercetarilor anterioare.sageata dreapta sus Totusi, ar trebui sa fiti constienti de simptomele si semnele de avertizare timpurie, cum ar fi urmatoarele, in cadrul clinicii Mayo:

Mictiuni frecvente si sete extrema

Pierderea brusca sau neasteptata in greutate

Cresterea foamei

Vedere incetosata

Pete de culoare inchisa, catifelata (numite acanthosis nigricans)

Oboseala

Rani care nu se vor vindeca

Daca aveti unul sau mai multi factori de risc pentru diabetul de tip 2 si observati oricare dintre aceste semne, este o idee buna sa va adresati medicului dumneavoastra, deoarece este posibil sa aveti diabet de tip 2.

Cauze si factori de risc ai diabetului de tip 2

Cercetatorii nu stiu ce cauzeaza diabetul de tip 2, dar cred ca sunt in joc mai multi factori. Acesti factori includ genetica si stilul de viata, potrivit Institutului National al Diabetului si al Bolilor Digestive si Renale (NIDDK).

La baza diabetului de tip 2 se afla rezistenta la insulina si, inainte de diagnosticarea diabetului de tip 2, este posibil sa fiti diagnosticat cu prediabet, noteaza NIDDK.

Rezistenta la insulina

Diabetul de tip 2 este marcat de un nivel ridicat de zahar din sange pe care corpul dumneavoastra nu il poate reduce de la sine, potrivit NIDDK. Glicemia ridicata se numeste hiperglicemie; hipoglicemia are un nivel scazut de zahar din sange.

Insulina – hormonul care permite organismului sa regleze zaharul din sange – este produs in pancreas . In esenta, rezistenta la insulina este o stare in care celulele corpului nu utilizeaza insulina in mod eficient. Ca urmare, este nevoie de mai multa insulina decat in   mod normal pentru a transporta zaharul din sange (glucoza) in celule, pentru a fi utilizat imediat pentru combustibil sau pastrat pentru utilizare ulterioara. O scadere a eficientei in administrarea glucozei catre celule creeaza o problema pentru functionarea celulelor; glucoza este in mod normal cea mai rapida si mai usor disponibila sursa de energie a organismului, noteaza NIDDK.

Rezistenta la insulina, subliniaza agentia, nu se dezvolta imediat si, adesea, persoanele cu afectiune nu prezinta simptome – ceea ce poate face ca diagnosticarea sa fie mai dura.

Pe masura ce corpul devine din ce in ce mai rezistent la insulina, pancreasul raspunde eliberand o cantitate tot mai mare de insulina. Acest nivel mai ridicat decat cel normal de insulina din sange se numeste hiperinsulinemie, conform NIDDK.

Prediabet

Rezistenta la insulina trimite pancreasul in exces si, desi poate fi in masura sa tina pasul cu cererea crescuta de insulina a organismului pentru o vreme, exista o limita a capacitatii de productie a insulinei si, in cele din urma, zaharul din sange va creste – ducand la prediabet, precursorul a diabetului de tip 2 sau a diabetului de tip 2 in sine, conform NIDDK.