Legatura dintre durerea de cap migrena si durerea de gat

Daca aveti adesea dureri de gat in timpul unui atac de migrena, va puteti intreba daca este un semn de ceva mai grav sau, probabil, nu este deloc o migrena. ,,Desi pot exista si alte motive care stau la baza durerii de gat care vine cu o durere de cap, este un simptom comun al durerilor de cap de migrena “, spune Sandhya Kumar, MD , neurolog specializat in dureri de cap la Wake Forest Baptist Health din Winston Salem, Carolina de Nord.

Este, de asemenea, posibil ca durerile de gat sa fie asociate cu diferite tipuri de cefalee, in afara de migrena, spune dr. Kumar.

Daca nu sunteti sigur daca durerea de gat este legata de atacurile de migrena sau daca durerea va provoaca durerea de cap, continuati sa cititi pentru a afla mai multe despre cum sunt legate durerile de gat si durerile de cap.

Este durerea gatului un simptom al migrenei?

Durerea de gat poate fi unul dintre multele simptome cu care se confrunta migrena, iar durerea de gat este adesea in aceeasi parte cu cefaleea, spune Kumar. ,,Asadar, daca o persoana are o durere de cap dreapta in timpul atacului de migrena , va avea dureri de gat si strangere in partea dreapta a gatului”, spune ea.

,,Durerea de gat in   migrena este deosebit de frecventa la persoanele cu migrena cronica “, spune Kumar. Migrena cronica este o durere de cap care apare in 15 sau mai multe zile in fiecare luna timp de mai mult de trei luni, potrivit International Headache Society .

Aproape 80 la suta dintre persoanele cu migrena cronica vor avea dureri de gat ca simptom asociat, spune Kumar.

Exista unele dezbateri cu privire la faptul daca durerea gatului declanseaza un atac de migrena sau este un simptom. Un studiu publicat in 2018 in  Journal of Headache and Painsecond – electromiografie la activitatea de masura in muschiul trapez (muschiul din spate mare , care se extinde de la partea din spate a capului si gatului , umerilor) in timpul de odihna, stres mental, si activitatea fizica in persoanele cu migrena , comparativ cu persoanele cu alte tipuri de dureri de cap . Anchetatorii au concluzionat ca durerea gatului este mai probabil un simptom al migrenei decat un factor declansator.

Durerea de gat poate fi asociata cu durerile de cap tensionate

Durerile de cap de tip tensiune pot fi rezultatul tensiunii sau contractarii muschilor gatului si scalpului, potrivit MedlinePlus . Stresul, depresia, leziunile capului, anxietatea si orice activitate in care va tineti capul intr-o pozitie fara a va misca pot provoca contractii musculare.

In plus fata de a avea cauze diferite, exista diferente cheie intre cefaleea de tensiune si simptomele migrenei : durerea de cefalee de tensiune este o durere plictisitoare, asemanatoare presiunii, care este de obicei pe ambele parti ale capului, in timp ce durerea de migrena este adesea descrisa ca durere palpitanta pe o parte a capului.

Ce inseamna daca te doare gatul si ai dureri de cap?

Este logic ca durerile de gat ar fi implicate in migrena, din cauza procesului de boala din organism, spune Kumar. ,,Complexul nervului trigeminal este implicat in majoritatea migrenelor , iar nucleul (partea centrala) a nervului trigeminal este de fapt situat sus in partea din spate a gatului, in ceea ce numim vertebrele c1, c2 si c3, cele mai inalte vertebre din coloana vertebrala “, spune ea.

Nervul trigemen este responsabil pentru senzatiile la nivelul fetei si pentru functii precum mestecarea si muscatura. ,,In cazul migrenei, acele zone devin sensibilizate; muschii din gat pot deveni tensionati si stransi “, spune ea.

Exista tratamente care sa ajute la durerea de gat si a migrenelor?

Injectiile punctului de declansare ar putea fi utile pentru ameliorarea durerii de gat a migrenei, spune Kumar. Punctele de declansare sunt ceea ce ne gandim adesea ca ,,noduri” in muschii nostri. Intr-o injectie cu punct de declansare, un furnizor de asistenta medicala injecteaza un amestec de anestezic si steroizi in zona afectata, potrivit Cleveland Clinic .

Pentru persoanele care sufera de cefalee si migrena care implica dureri de gat mai semnificative, inclusiv persoanele cu migrena cronica, sunt utilizate si blocuri de nervi occipitali, spune Kumar. Blocurile nervoase occipitale, care sunt injectate in partea din spate a capului, chiar deasupra gatului, contin adesea un anestezic local cu actiune indelungata si un medicament antiinflamator steroid, potrivit American Migraine Foundation . Beneficiile de ameliorare a durerii din aceasta procedura pot dura oriunde de la o zi la saptamani sau chiar luni.