Biden ridica salariul minim pentru contractorii federali la 15 USD / ora

Presedintele Joe Biden isi va continua marti efortul pentru un salariu minim national de 15 dolari, cu un ordin executiv care ridica salariile la cel putin acel nivel pentru sute de mii de lucratori federali contractuali, potrivit oficialilor inalti ai Casei Albe.

Masura va creste salariul minim actual de 10,95 dolari cu aproape 37% pana in martie anul viitor si va continua sa lege cresterile viitoare de inflatie.

Se va aplica lucratorilor federali, de la personalul de curatenie si intretinere la contractantii si muncitorii din serviciile de alimentatie, maturand lucratorii care au fost lasati in afara ultimei cresteri sub fostul presedinte Barack Obama.

Oficialii Casei Albe insista ca nu va creste costurile pentru contribuabili din cauza beneficiilor, inclusiv productivitatea crescuta a lucratorilor.

Biden si-a exprimat convingerea ca sindicatele puternice si salariile mai mari pot invia clasa de mijloc a Americii, contribuind in acelasi timp la reducerea inegalitatilor economice si rasiale, iar ordinea executiva este ultimul sau pas in sprijinul miscarii muncitoare organizate.

Biden a fost adesea numit cel mai pro-pre-sindicalist presedinte vreodata de catre grupurile de munca.

Luni, el a semnat un alt ordin pentru crearea unui grup operativ de la Casa Alba care sa promoveze sindicatele si organizarea muncii, care va fi condus de vicepresedintele Kamala Harris. Masura a fost o incercare semnificativa de a utiliza resursele guvernului federal pentru a ajuta la stoparea unui declin al aderarii la sindicat in tara. Citeste mai mult

De la preluarea mandatului, Biden a demis de asemenea oficiali guvernamentali pe care sindicatele i-au considerat ostili muncii si au inversat regulile din epoca Trump care au slabit protectiile lucratorilor. El a aparut chiar intr-un videoclip care facea aluzie la lucratorii dintr-o unitate Amazon din Alabama pentru a vota pentru a forma un sindicat – un efort care nu sa incheiat cu succes.

Biden a incercat sa insereze un salariu minim de 15 USD in proiectul de lege de ajutor COVID-19 de 1,9 trilioane de dolari semnat in martie, dar a fost aruncat pe o chestiune de procedura de parlamentarul Senatului.

Trecerea la majorarea salariilor de baza pentru contractorii federali a fost o cerere pe care Biden a facut-o administratiei sale in primele cateva zile de la preluarea mandatului si a promis sa continue sa faca presiuni pentru aceasta.

Acesta se bazeaza pe un ordin emis de fostul presedinte Obama, care solicita contractantilor federali sa li se plateasca 10,10 dolari pe ora indexati in functie de inflatie. Aceasta rata se ridica acum la 10,95 USD pe ora.

“Acest lucru nu ar duce la reducerea ocuparii fortei de munca … ci ar spori productivitatea lucratorilor si apoi va crea o munca de calitate superioara prin stimularea sanatatii, moralului si efortului lucratorilor”, a spus un inalt oficial al administratiei.

Oficialul administratiei a declarat ca impactul ordinului a fost revizuit de Consiliul consultantilor economici ai lui Biden, care a constatat ca decizia va ajuta angajatorii sa reduca cifra de afaceri si sa reduca costurile de recrutare si formare.

Cel mai recent ordin executiv al lui Biden va impune tuturor agentiilor federale sa includa cresterea solicitarilor de contracte noi pana la 30 ianuarie 2022. La doua luni de la acestia li se va cere sa implementeze salariul de baza in noi contracte.

Ordinul indica, de asemenea, cresterea la inflatie dupa 2022 si inceteaza salariul minim inclinat pentru muncitori precum cei care ofera servicii recreative sezoniere, servere de alimente si soferi de autobuze.