3 pasi pentru curatarea impecabila a covorului

Ai un covor de dimensiuni mici sau unul de dimensiuni generoase, iar curatarea acestuia este o adevarata provocare? Chiar si un covor mic, din fibre sintetice, poate fi extrem de dificil de curatat 100% fara a deteriora tesaturile. Cu atat mai mult daca acesta a fost victima unor pete care nu par sa se duca cu prea multa usurinta.

Multumita numeroaselor solutii de curatare prezente pe piata, igiena unui covor poate fi acum mai simpla decat te-ai fi asteptat vreodata. E recomandat, bineinteles, daca timpul nu-ti permite sau daca covorul este dificil de manevrat, sa apelezi la o spalatorie sau la un specialist care ti-ar putea lua de pe cap grija curatarii si a manevrarii covorului. Daca insa vrei sa rezolvi tu insuti aceasta provocare, iti venim in ajutor cu o serie de sfaturi practice.

3 pasi pentru curatarea impecabila a covorului

Pasul 1: Analizeaza petele si covorul

Pentru a te asigura ca vei scapa de pete, dar si ca nu-ti cei compromite covorul, trebuie sa stii cu ce te confrunti. Exista solutii specializate pentru fiecare tip de pata, la fel cum pot exista solutii atat pentru covoarele clasice, cat si pentru cele din materiale sintetice. Sunt de altfel si solutii universale care te pot ajuta sa imbini utilul cu placutul. E de preferat sa eviti solutiile cu clor care vor deteriora fibrele covorului. 

Pasul 2: Aplica solutie peste pete

Odata ce ai gasit solutia ideala, primul pas e sa-i oferi un timp corespunzator de actiune. Astfel, aplica solutie din belsug pe pete, pentru a te asigura ca agentii de curatare nu vor omite nici cea mai mica portiune. 

Lasa solutia sa actioneze cel putin 10-15 minute sau chiar peste noapte, daca este cazul. Nu uita ca numeroase solutii vor actiona mai bine si mai eficient atunci cand sunt aplicate imediat dupa ce a avut loc micul incident prin care a fost patat covorul. 

Pasul 3: Curatare 

Atunci cand cureti covorul punctiform de pete foloseste-te de un ligheanas cu apa calda si o perie pentru a putea indeparta petele mai usor. Temperatura ridicata a apei va contribui la actiunea detergentul si la dizolvarea petelor. 

De asemenea, daca alegi sa cureti intreg covorul intr-un spatiu de igienizare mic, iti recomandam in cazul covoarelor de dimensiuni generoase sa rulezi cu usurinta si sa desfasori bucata cu bucata, pe timp ce acesta urmeaza a fi curatat. Iti va fi mult mai usor daca vei avea la indemana o suprafata pe care sa poti intinde covorul, respectiv un dispozitiv cu jet de apa, care va facilita spalarea si clatirea covorului. 

Ultimul pas este uscarea covorului care, va fi cu atat mai dificila, cu cat covorul e mai mare si mai gros. Inainte de toate, a trebui sa lasi covorul in pozitie verticala pentru a te asigura ca va curge excesul de apa din el. Acest proces poate dura cateva ore bune, astfel incat sa nu imprastii apa peste tot, chiar si peste rufele vecinilor in cazul in care vei pune covorul afara la uscat, pe sarma.

Rufe cu miros neplacut? Iata cum sa procedezi

Din pacate, orice gospodina s-a confruntat cel putin o data cu un miros neplacut al rufelor, chiar si daca a apelat la solutii moderne in ceea ce priveste igienizarea aceatora. O masina automata de spalat simplifica enorm de mult igiena hainelor, dar asta nu inseamna ca lucrurile vor fi asa cum ti-ai imaginat cu fiecare spalare. Totusi, atunci cand se intampla ca rufele sa capete un miros neplacut in timpul spalarii sau dupa ce acestea au fost puse la uscat, inseamna ca pe alocuri exista o problema. Aceasta poate fi descoperita si remediata cu usurinta, iar pentru asta ti-am pregatit cateva solutii.