ONU condamna ,,impingerea violenta” a migrantilor de catre politia croata

Organizatia Natiunilor Unite din Bosnia si Hertegovina a solicitat actiuni urgente pentru a pune capat reculelor violente si expulzarilor colective ale migrantilor si refugiatilor de catre politisti care incearca sa ii opreasca intrarea in statul UE Croatia.

Misiunea ONU in Bosnia si Hertegovina a condamnat, luni, presupusa impingere violenta a politiei croate a unui grup de migranti care incearca sa treaca frontiera in tara Uniunii Europene.

Misiunea ONU a declarat ca pe 2 aprilie, echipele ONU si ONG-urile au intalnit un grup de 50 de barbati care mergeau aproape de granita cu Croatia in Cantonul Una-Sana din nord-vestul Bosniei, care au fost supusi violentei fizice.

“Barbatii au descris ca, in timp ce treceau frontiera, au fost privati de bunurile lor, inclusiv de telefoanele mobile si de bani, si au fost batuti cu bete de lemn in timp ce s-au intors cu forta pe teritoriul Bosniei”, a declarat misiunea ONU intr-un comunicat.

Potrivit ONU, barbatii erau vizibil epuizati, aveau nevoie de haine si incaltaminte si aveau rani pe corp. Echipele medicale ale ONG-urilor au acordat asistenta medicala urgenta 25 dintre acestia.

,,In incalcarea interdictiei expulzarii colective, au fost raportate in mod regulat impingeri ale migrantilor care ies din Bosnia si Hertegovina, inclusiv ale familiilor cu copii”, a declarat misiunea ONU.

Acesta a adaugat ca, in 2020, raportorul special al ONU pentru drepturile omului a migrantilor si-a exprimat profunda ingrijorare cu privire la ,,utilizarea disproportionata repetata si continua a fortei impotriva migrantilor in operatiuni de retragere”.

,,Ii indemnam pe statele in cauza [Croatia si Bosnia] sa investigheze incidentul care a avut loc la 2 aprilie si ca toti faptasii sa fie sanctionati corespunzator”, a cerut aceasta.

Odata cu vremea mai calda si in ciuda restrictiilor legate de pandemie, Bosnia se confrunta cu un aflux crescut de migranti ilegali, a declarat pentru BIRN purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Bosniace, Franka Vican.

Ea a adaugat ca, in acelasi timp, Politia de Frontiera nu are cel putin 1.000 de ofiteri necesari pentru a proteja in mod adecvat granita de est a tarii cu Serbia si Muntenegru.

Granita de est de 650 de kilometri este locul in care majoritatea migrantilor ilegali trec in Bosnia in drum spre Croatia si UE.

Vican a spus ca politia a impiedicat pana in prezent 1200 de incercari de intrare ilegala in tara in acest an si ca se asteptau la mai multe in perioada urmatoare.

Majoritatea migrantilor care incearca sa ajunga in UE se afla in Cantonul Una-Sana, unde se afla patru din sase centre de migranti din Bosnia.

Organizatia Internationala pentru Migratie a declarat sambata ca intr-unul dintre aceste centre, Miral, in apropierea orasului Velika Kladusa, cel putin 135 de migranti sunt infectati cu coronavirusul.

Cu toate acestea, a spus ca in centru cu 735 de rezidenti, situatia este stabila si migrantii infectati sunt izolati de restul rezidentilor taberei.

In ultimii ani, Bosnia si Hertegovina a inregistrat o crestere semnificativa a miscarilor de migratie, peste 70.000 de persoane intrand in tara din 2017.

Peste 4.000 de persoane sunt gazduite in prezent in facilitati oficiale de receptie, in timp ce aproximativ 1.700 locuiesc in afara acestor facilitati.