Ucraina priveste cu suspiciune relatia dintre Trump si Putin

Kiev a fost departe de singura capitala din lume a carei elita conducatoare a reactionat alarmata dupa victoria electorala a lui Donald Trump. Cu toate acestea, guvernul ucrainean are motive intemeiate sa se teama de noul guvern american.

In timpul campaniei, presedintele ales si-a laudat viitorul omologul rus, Vladimir Putin, in nenumarate randuri si s-a declarat, de asemenea, impotriva returnarii Rusiei a Peninsulei Crimeea Ucrainei. S-a vorbit si despre un „mare pact” intre Trump si Putin asupra Siriei. Ucraina ar putea fi unul dintre punctele care urmeaza sa fie negociate de Putin.

„Dupa ce au auzit rezultatele alegerilor, toata lumea se smulgea si era foarte nervos”, explica ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Vadym Prystaiko.

Administratia Obama a incetat sa aprovizioneze Ucrainei cu arme grele, dar a oferit in schimb ajutor economic si a impus sanctiuni economice impotriva Rusiei pentru a-si arata dezacordul cu actiunile sale. Cu Trump la Casa Alba, Kievul ar putea sa nu mai primeasca ajutoare curente; mai ales avand in vedere ca se crede ca un grup de hackeri rusi apropiati presedintelui Putin l-ar fi ajutat pe Trump in timpul campaniei.

Ucraina a fost marele invins

„Nu se vorbeste despre nimic altceva”, spune un diplomat european cu sediul la Kiev: „Sunt vremuri tulburi pentru Ucraina”. Michael McFaul, fostul ambasador al SUA in Rusia, subliniaza ca atunci cand victoria lui Trump a fost confirmata, Ucraina a devenit „marea perdanta” in noaptea alegerilor.

In timpul campaniei, autoritatile ucrainene nu au ascuns preferinta ca Hillary Clinton sa castige. Kiev a iesit in prim-plan cand directorul de campanie al lui Trump, Paul Manafort, a fost fortat sa demisioneze dupa ce s-a constatat ca a primit plati ilegale pentru consilierea presedintelui ucrainean de atunci Viktor Ianukovici, demis dupa Revolutia de la Maidan.

Mikheil Saakashvili, fostul presedinte al Georgiei, care a fost si guvernator regional in Ucraina, l-a gazduit pe Trump in numeroase ocazii. El a indicat ca considera ca presedintelui ales al Statelor Unite ii place imaginea de „om dur” pe care o proiecteaza Putin, dar ca asta nu inseamna ca este de acord cu strategia Rusiei in Ucraina.

„Am avut discutii lungi si nu l-am vazut niciodata entuziasmat de Rusia”, spune Saakasvili: „Nu mi-a dat niciodata sentimentul ca are o mare admiratie sau un respect deosebit; de fapt, am senzatia ca priveste Rusia de sus. Este adevarat ca vorbeste despre Putin, pentru ca se crede un om de succes.

Cu toate acestea, Saakashvili recunoaste ca Ucraina se afla pe lista tarilor pe care Trump le poate „demite” [facand aluzie la concedierile lui Trump din The Apprentice, reality show-ul pe care l-a gazduit]. Fostul lider georgian a obtinut anul trecut cetatenia ucraineana, iar presedintele Petro Porosenko l-a numit guvernator al regiunii Odesa. Cu toate acestea, el a demisionat luna trecuta si de atunci a fost critic la adresa guvernului ucrainean.

„Trump este atras de succes si uraste invinsii; de fapt, nu o ascunde. Ucraina este de partea gresita”, spune Saakashvili. El explica ca unii oficiali ai administratiei Obama „au facut afirmatii oribile despre Ucraina in spatele usilor inchise”, dar sunt dispusi sa treaca peste coruptia omniprezenta, in timp ce echipa Trump va numi lucrurile pe numele lor.

Sprijinul SUA poate inceta

Statele Unite au sprijinit guvernul ucrainean de la revolutia Maidan din 2014. Criticii guvernului actual spun ca, desi pare sa sustina valorile democratice, Porosenko a mentinut aceleasi practici corupte si puterea oligarhilor.

Vadim Novinsky, un om de afaceri miliardar care este si parlamentar de opozitie si a fost candva un aliat apropiat al lui Ianukovici, a indicat ca administratia Trump se va simti mai putin obligata sa treaca cu vederea defectele autoritatilor ucrainene.

„Relatia se va raci. Statele Unite nu vor sprijini neconditionat guvernul ucrainean si nici nu vor privi in alta parte daca guvernul greseste sau in spatele practicilor criminale”, spune Novinsky: „Pana acum au preferat sa ignore ceea ce se intampla si sa pretinda ca totul a fost roz.” 

Unii parlamentari din opozitie cred ca o presedintie a lui Trump le va permite sa faca eforturi mai mari pentru reformarea sistemului. „Stim cu totii ca Trump isi gestioneaza banii cu intelepciune si sper ca atunci cand va acorda ajutor financiar Ucrainei, va monitoriza modul in care sunt gestionati”, explica parlamentarul reformist Victoria Voytsitska, care a participat la o conferinta desfasurata la Washington care s-a invartit in jurul a ceea ce va fi politica externa a noului guvern american.

Parlamentarul are doua mesaje pentru noua administratie. El doreste ca acestia sa fie mai duri cu guvernul Porosenko si sa cantareasca posibilitatea de a impune sanctiuni anturajului liderului, deoarece crede ca a mentinut practicile corupte de altadata. Totusi, el doreste ca Statele Unite sa continue sa sustina Ucraina: „Noi, sustinatorii reformei, suntem o minoritate. Nu ne abandona, avem nevoie de sprijinul tau.”

Desi in timpul campaniei a fost foarte clar ca a preferat ca Hillary Clinton sa castige, guvernul ucrainean incearca sa fie optimist si se asteapta ca cei din jurul lui Trump sa se comporte ca republicanii traditionali si sa adopte o atitudine dura fata de Rusia.

„Am trecut deja de faza de depresie”, spune Prystaiko, ministrul adjunct de externe. El subliniaza ca depinde in mare masura cine este noul secretar de stat al SUA si ca republicanii sunt de obicei mai duri cu Rusia decat democratii.

Dupa schimbarea guvernului, Kievul va putea sa-si arate dezamagirea ca Statele Unite nu au sustinut mai puternic Ucraina.

„Obama a fost primul presedinte al Statelor Unite care nu a facut o calatorie oficiala in Ucraina. Nu a facut acest lucru in ciuda celor doua mandate ale sale. Nu si-a aratat sprijinul unei tari care avea nevoie de el si, in schimb, a dorit ca Grecia sa fie ultima sa vizita oficiala”, indica Prystaiko. „Cred ca este extrem de important ca Statele Unite sa puna Rusia la locul ei. Alti presedinti s-au oprit la aeroportul nostru. Dar sa nu pasesti pe pamant ucrainean in opt ani? A fost destul de uimitor.”

Si in ceea ce priveste relatia dintre Putin si Trump, Prystaiko crede ca luna de miere nu va dura mult. „Trump este un tip temperamental si asta va ajunge sa afecteze relatiile internationale”, spune viceministrul: „mai devreme sau mai tarziu isi vor smulge parul”.