Palestinienii vor in continuare sa isi prezinte cererea de aderare la ONU

Palestinienii si-au reiterat, pe 3 august, hotararea de a merge mai departe cu proiectul lor de aderare la ONU (Organizatia Natiunilor Unite) a viitorului stat Palestina, dar au respins apelul recent al Israelului, care isi doreste reluarea negocierilor de pace.

“Trenul palestinian este acum in drum spre New York”, a asigurat negociatorul-sef palestinian Saeb Erakat pe marginea reuniunii Comitetului Arab de Monitorizare de la Doha.

De asemenea, Erakat a minimalizat recentele declaratii facute de israelieni cu privire la faptul ca premierul Benjamin Netanyahu ar fi dispus sa reia negocierile de pace cu palestinienii.

“Acestea sunt zvonuri din cabinetul lui Netanyahu pe care noi le consideram o manevra si o simpla operatiune ce tine de relatiile publice”, a declarat negociatorul palestinian, citat de AFP.

Dupa incheierea reuniunii Comitetului de Monitorizare, Erakat a precizat ca membrii acestuia “au cazut definitiv de acord sa solicite aderarea totala a statului palestinian, marcat de granitele din 1967 si cu capitala la Ierusalimul de Est”, la ONU.

Mai mult, acestia au acceptat sa puna la punct un plan de actiune in vederea “dublarii eforturilor prin care sa obtina sustinerea membrilor Consiliului de Securitate” al Natiunilor Unite (CSNU) cu privire la acest demers, a adaugat Erakat.

Autoritatea Palestiniana se declara nemultumita de impasul in care a intrat procesul de pace dupa decizia de anul trecut a israelienilor de a nu reinnoi inghetarea partiala a colonizarii evreiesti, de aceea vrea sa lanseze o initiativa care sa contribuie la recunoasterea statului palestinian cu ocazia Adunarii Generale a ONU, ce va avea loc in septembrie.

Israelul si Statele Unite se opun insa initiativei lansate de palestinieni pe langa ONU, responsabilii lor insistand asupra necesitatii unor negocieri directe, care sa puna capat conflictului din Orientul Apropiat si care, ulterior, sa permita instaurarea statului palestinian.

Statele Unite au anuntat deja ca depun eforturi pentru a scoate din impas negocierile israelo-palestiniene, mai ales dupa ce au aparut informatii ce lasa sa se inteleaga ca Netanyahu ar fi dispus sa poarte negocieri pe baza propunerilor facute de presedintele american Barack Obama, ce vizeaza reglementarea granitelor de dinainte de 1967.

Comitetul Arab de Monitorizare a fost deja insarcinat sa “finalizeze planul de actiune care sa duca la bun sfarsit cererea” de aderare la ONU, printre actiunile ce vor trebui intreprinse in acest sens numarandu-se si contactarea celor cinci membri permanenti ai CSNU (Statele Unite, China, Rusia, Franta si Marea Britanie).

Erakat i-a solicitat, inca o data, administratiei americane “sa isi reconsidere pozitia cu privire la amenintarea de a face uz de dreptul sau de veto” cu privire la initiativa palestiniana.

Comitetul Arab de Monitorizare, din care fac parte Autoritatea Palestiniana, Arabia Saudita, Egiptul, Iordania, Marocul si Libanul, este prezidat de Qatar, capitala sa fiind gazda acestei ultime reuniuni.