Guadalajara, perla Guadalajara

Primul lucru care te loveste cand ajungi in Guadalajara este cerul albastru stralucitor si norii albi. Un cer pe care doctorul Atl l-a pictat de zeci de ori, si pe care arhitectul Luis Barragan a incercat sa-l surprinda cu arhitectura sa de linii pure.

In acest oras temperatura este intotdeauna un avantaj, niciodata nu este prea cald sau prea rece. Aici va recomandam un tur de patruzeci si opt de ore al sederii dumneavoastra, va sfatuim sa inchiriati o masina (exista mai multe optiuni si facilitati la aeroport).

Exista trei optiuni bune pentru a se caza: la hotelurile boutique de lux Villa Ganz si Gardet Boutique si hotelul de cinci stele Quinta Real, toate situate intr-o zona centrala, usor accesibila si foarte placuta. Este foarte recomandat sa luati micul dejun in oricare dintre aceste trei hoteluri, deoarece fiecare are propriul stil. Quinta Real ofera un meniu international extins, care va satisface cele mai exigente palate; Villa Ganz este renumita pentru bufetul sau rafinat care poate fi luat in gradina, iar Gardet ofera un meniu care isi bazeaza virtutile pe alimente organice.

In prima zi, dupa micul dejun, puteti face un scurt tur de o ora si jumatate de mers pe jos in Chapultepec. In aceasta zona veti putea admira constructiile si amenajarile urbane ale asa-numitei Scoli de Arhitectura Tapatia (Luis Barragan, Pedro Castellanos Lembley, Rafael Urzua si Ignacio Diaz Morales). Opriti-va pentru a admira Casa Iteso Clavigero, situata pe strada Jose Guadalupe Zuno, intre bulevardele Chapultepec si Marsella, una dintre cele mai bune cladiri nu numai din Barragan, ci si din oras.

Apoi, este convenabil sa luati o masina pentru a vizita centrul istoric si diferitele cladiri vechi care au marcat istoria acestui oras si a locuitorilor sai. Incepe cu Palatul Guvernului, situat in fata Plaza de Armas, care se remarca prin lucrari murale ale lui Jose Clemente Orozco, unul dintre cei mai mari pictori ai secolului XX mexican.

Apoi mergeti la Catedrala, Teatrul Degollado si, intre unul si altul, bucurati-va si radeti de faimoasa Cruz de Plazas, creata de un guvernator din vechea linie catolica care a decis, motu proprio, sa doboare mai multe cladiri istorice pentru a le urmari, cu golurile ramase si noi create, o cruce care se vedea din cer.

Continuati de-a lungul Plaza Tapatia, situata in spatele Teatrului Degollado, pana ajungeti la frumosul Institut Cultural Cabanas, construit in 1805, realizat de Manuel Tolsa pentru episcopul Juan Ruiz de Cabanas. Aceasta cladire a fost hospice, apoi a devenit cazarma militara, apoi din nou hospice pana in 1983, cand a devenit institut cultural. Cand va aflati in aceasta cladire magnifica, mergeti direct la capela pentru a vedea picturile murale orozquian.

Nu o sa regreti; printre acestea se remarca „Omul de foc”, una dintre cele mai importante creatii ale artistului din Jalisco. Iesind din aceasta capela, plimbati-va prin unele dintre cele 23 de terase pe care le are cladirea si, la plecare, faceti un tur rapid al Pietei San Juan de Dios, una dintre cele mai populare si mai mari din America Latina. Veti fi surprinsi de varietatea si culoarea acestei cladiri, construita de Alejandro Zohn.

Dupa acest tur intens, este timpul sa mananci si sa faci niste cumparaturi in Tlaquepaque, care este la 20 de minute de centrul orasului. Acest oras vechi face parte acum din Zona Metropolitana Guadalajara, dar isi pastreaza inca arhitectura si spiritul traditional. Pe pasarela Independencia exista un numar mare de magazine dedicate obiectelor de artizanat extrem de manufacturate, artei coloniale, arta sacra si restaurante de haute bucatarie mexicana, care isi bazeaza mancarurile pe retete stravechi. Cel mai recomandat, prin atentia placuta si frumusetea casei, este restaurantul Casa Fuerte.

Merita sa va faceti timp sa beti o tequila si sa va bucurati de oricare dintre preparatele pe care le ofera meniul sau izbitor. Dupa pranz, plimbati-va pe pasarela Independencia si vizitati unele dintre magazine si galerii pentru a va incheia turul in Parian. Intoarceti-va la hotel pentru o scurta odihna, noaptea veti avea mai multe optiuni pentru a cunoaste petrecerea Guadalajara. O optiune excelenta pentru cina este La I Latina, unul dintre cele mai de succes restaurante culinare de firma din oras, decorat de surorile Zertuche, ambele soti ale proprietarilor. I Latina se umple foarte repede, asa ca faceti o rezervare ca sa nu aveti o surpriza. Daca mai ai putere, foarte aproape de acolo, de-a lungul cursului Minervei, sunt o serie de cluburi pentru a incheia ziua.

Petreceti dimineata celei de-a doua zile cunoscand malul raului Chapala, care se afla la aproximativ o ora de oras. Lacul splendid, cel mai mare din tara, te va uimi imediat. Mergeti direct la Chapala, seful municipiului, si mergeti la debarcader pentru a inchiria o plimbare cu barca, poate chiar de-a lungul malului raului pentru a simti aerul curat in timp ce admiri conacele construite de arhitectul din Alba la inceputul secolului al XX-lea, si care erau ferme de odihna ale clasei superioare Guadalajara.

Timp de multi ani, Porfirio Diaz a fost un vizitator al lacului. Daca preferati sa faceti un tur mai amplu, atunci mergeti la Isla de los Alacranes, centrul ceremonial al culturii Wixarica. La intoarcerea de la plimbare cu barca, conduceti de-a lungul drumului care leaga diferitele orase. Apropierea lacului de o parte, in timpul unei parti a calatoriei, este o priveliste placuta.

La zece minute de Chapala se afla orasul Ajijic, o colonie, in principal, de pensionari nord-americani si canadieni, iar de cativa ani, site-ul minunatelor hoteluri, baruri si restaurante.Va recomand sa intrati in acest loc prin La Floresta, unul dintre cele mai frumoase cartiere rezidentiale din zona, cu strazi pietruite si gradini mari. Plimbati-va prin oras, luati o bautura intr-unul dintre restaurantele de langa promenada si intrati in micile magazine si bazarurile de antichitati. Daca te hotarasti sa stai si sa mananci in Ajijic, mergi la Los telares sau Tango, ambele pe aceeasi strada si aproape vizavi. Daca preferi sa te intorci sa mananci in Guadalajara, restaurantul Anita Li, fratele lui La I Latina, este locul perfect. Inveseleste-te cu un meniu fusion. Nu o sa regreti. De asemenea, nu uitati sa rezervati pentru ca se umple foarte repede.

Dupa-amiaza, mergi la centrul comercial Andares, situat intr-una dintre cele mai luxoase si moderne zone ale orasului, si petrece-ti ultimele ore la cumparaturi din Guadalajara. Marile branduri au sediul in Andares; Centrul pietei, deschis si cu bazine pline de pesti, va va permite sa va bucurati de cerul albastru al orasului si de zgarie-norii din apropiere. Daca dupa cumparaturi vrei sa bei ceva, in acelasi centru comercial vei gasi restaurante care functioneaza si ca baruri si au terase.