Faceti cunostinta cu Lilith, prima sotie a lui Adam conform unor traditii

Numele ,,Lilith” nici macar nu se afla in Biblie, dar conform mitologiei evreiesti, ea a fost prima sotie a lui Adam. Acest mit a impletit vechile credinte mesopotamiene si evreiesti de mii de ani. Descrierea traditionala a lui Lilith  imbina traditia demonica antica  cu cosmologia biblica intr-un mod care deseori sfideaza normele de gen, ducand la o descriere a ei ca o infricosatoare hag de noapte .

Infatisarea lui Lilith ca o seducatoare nelegiuita nu recunoaste rolul ei nuantat in credinta evreiasca si traditiile mesopotamiene. Pentru a intelege importanta Lilith, ajuta sa stii mai multe despre originile ei si rolul pe care l-a jucat de-a lungul istoriei.

Ea a fost prima sotie a lui Adam

Rolul lui Lilith ca prima sotie a lui Adam a devenit parte a traditiei evreiesti atunci cand a fost mentionata intr-un midrash , un text care interpreteaza si explica scripturile ebraice. Midrash-ul a elaborat  inconsecvente in Cartea Genezei : in Geneza 1, barbatul si femeia sunt creati in acelasi timp, dar apoi Geneza 2 o stabileste pe Eva ca produs al coastei lui Adam. Pentru a concilia aceste diferente, trebuie sa fi existat o alta femeie in viata lui Adam.

Ea a fost descrisa ca prima sotie a lui Adam in Alfabetul lui Ben Sira , o lucrare care a devenit parte a traditiei evreiesti in jurul anului 1000 CE . Conform acestei interpretari, casatoria lor a esuat in cele din urma si ea a plecat, determinandu-l pe Dumnezeu sa o creeze pe Eva.

Numele ei nu este mentionat direct in Biblie

Lilith apare in Biblie o singura data si nu este nici macar pe nume. In Isaia 34:14 , autorul se refera la ,,pasarea de noapte”, ,,monstrul de noapte” sau ,,creatura nocturna”, in functie de traducerea Bibliei pe care o cititi. Cand Cartea lui Isaia mentioneaza o creatura nocturna nefasta care traieste printre ruine, carturarii biblici cred ca pasajul se refera la Lilith.

Originile ei se afla in mitologia mesopotamiana

Lilith a fost probabil derivat din vechiul mit sumerian al lilitu – spiritele demonice ale barbatilor si femeilor care au trecut tineri. Aspectele mai oribile ale lui Lilith pot fi urmarite inapoi la Lamashtu , fiica zeului cerului Mesopotamian Anu. Se spunea ca Lamashtu ucide copii si se sarbatoreste cu barbati.

Lilith apare si in Epopeea lui Gilgamesh , pe o tableta datata aproximativ in 2000 i.Hr. Acolo ea este un demon pe care Gilgamesh il forteaza sa fuga si sa se refugieze intr-o zona pustie, un element care ramane consecvent in povestea ei de-a lungul timpului.

Pergamentele Marii Moarte o asociaza cu alti demoni

Pergamentele de la Marea Moarta, un grup de aproximativ 800 de texte descoperite in anii 1940 si 1950 pe  Cisiordania, langa Marea Moarta , mentioneaza Lilith. Pergamentele includ rugaciuni ebraice, aramaice si grecesti, documente legale, scrieri biblice si lucrari apocrife.

Lilith este mentionata in ,, Cantecul pentru un intelept “, care a fost posibil un imn folosit in timpul exorcismelor:

Si eu, Inteleptul, sun maiestatea frumusetii Sale pentru a ingrozi si confunda toate spiritele distrugatoare ale ingerilor si ale spiritelor nenorocite, ale demonilor, Lilith … si ale celor care lovesc brusc, pentru a rataci spiritul intelegerii si pentru a fa pustiirea inimii lor.

Ea este identificata ca sarpele din gradina Edenului

Unele texte istorice si diverse opere de arta sugereaza ca Lilith este sarpele din Gradina Edenului.

Pictura lui Michelangelo din Capela Sixtina care descrie ,,Caderea omului”, de exemplu, prezinta o figura cu corpul unei femei si coada unui sarpe infasurat in jurul unui copac, ceea ce unii sugereaza ca reprezinta Lilith.

Ea poate fi considerata egala cu Adam

Daca Lilith a fost prima sotie a lui Adam, asa cum este descrisa in Geneza 1, ea a fost creata de pe pamant la fel ca el,  facandu-i egal . Potrivit Alfabetului lui Ben Sira , aceasta egalitate a fost problema care i-a indepartat pe Lilith si Adam. Cand Adam a insistat ca Lilith sa-si indeplineasca sarcinile de sotie si sa-si asume un rol supus, ea a raspuns ca nu o va face.

Insista Lilith : ,,Noi doi suntem egali, deoarece amandoi suntem de pe pamant” si au ajuns sa se certe.

Ea a devenit tapul ispasitor al nenorocirilor inexplicabile

Deoarece Lilith a refuzat sa fie supusa si l-a abandonat pe Adam , ea si-a pecetluit soarta ca fiind ticalosul feminin final. Dupa ce trei ingeri i-au spus lui Lilith ca 100 dintre copiii ei vor expira in fiecare zi daca nu se va intoarce la Adam, Lilith a sustinut ca a fost ,,creata numai pentru a provoca boala sugarilor. Daca bebelusul este barbat, am stapanire asupra lui timp de opt zile dupa nastere, si daca este femeie, timp de 20 de zile. ” Dar Lilith ar cruta copiii care aveau numele anumitor ingeri – Sanoy, Sansenoy si Samangelof – scrise pe amulete pentru a le proteja.

Prin aceasta poveste, rolul lui Lilith a crescut printre miturile pe care oamenii le foloseau pentru a explica durerea, durerea si evenimentele nefericite. La fel ca omologii ei babilonieni, Lilith a devenit cunoscuta drept autorul mortii copiilor.

Talmudul o prezinta ca o seducatoare

In conformitate cu reprezentarile babiloniene ale lui Lilith, Talmudul se bazeaza pe traditia cailor sale malefice si seducatoare. Finalizat in secolele al saselea si al saptelea, Talmudul o  infatiseaza pe Lilith ca pe un demon cu parul lung, inaripat, care ii ataca pe barbati in timp ce dorm .

Talmudul il infatiseaza chiar pe Lilith, suparandu-l pe Adam in anii pe care i-a petrecut despartiti de Eva – un timp in care Adam a devenit tatal ,,fantomelor si demonilor masculini si demonilor feminini”.

Numele ei a aparut pe bolurile de incantatie

Bolurile de incantatie , concepute pentru a incapacita demonii, erau populare in toata lumea antica, in special in Persia. De asemenea, evreii foloseau boluri de descantece pentru a exorciza demonii, desi nu la fel de des ca vecinii lor mesopotamieni. Ca un demon de noapte – unul care a adus moartea si ispita copiilor si barbatilor –  Lilith a aparut pe numeroase boluri.