De ce apare insomnia si cat de periculoasa este apneea de somn

Somnul reprezinta un factor esential ce asigura functionarea optima a corpului si a mintii. Perioadele de somn intrerupt sau redus calitativ pot conduce in timp la manifestari fiziologice grave cu impact asupra sistemelor organismului si asupra modului in care acestea comunica intre ele. Principalele cauze asociate tulburarilor de somn sunt problemele aparatului respirator, iar 15% dintre cazurile de insomnii sunt corelate cu sindroamele obstructive si apneea. Netratate, acestea pot induce aparitia unor noi afectiuni precum: narcolepsia, somnambulismul sau terorile nocturne.

Ce inseamna obstructia nazala si cum se manifesta?

„Obstructia nazala sau congestia nazala reprezinta practic senzatia de respiratie dificila pe nas ce poate afecta una sau ambele fose nazale, dar poate si alterna de la o nara la alta. In cazul in care simptomatologia este de scurta durata, aceasta afectiune este de obicei asociata si cu o infectie virala a tractului respirator. Cu toate acestea, exista multiple cauze ale instalarii blocajului nazal: traumatisme la nivelul cavitatii nazale, boli de natura inflamatorie precum sinuzita si rinita, sau chiar dezvoltarea tumorilor benigne sau maligne ale faringelui, foselor nazale sau sinusurilor”, explica Domnul Doctor Valeriu Bronescu, medic primar O.R.L., doctor in stiinte medicale in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov.

Pentru stabilirea unui diagnostic concret se recomanda consultul unui specialist ORL ce poate desfasura investigatii medicale aprofundate, precum nazofaringoscopia si poate evalua mai departe necesitatea unei tomografii.

Cabinetul de consultatii impreuna cu sectia de specializare ORL a Spitalului Sf. Constantin din Brasov dispun de o dotare de varf, care faciliteaza stabilirea unui diagnostic precis: endoscoape pentru nas, ureche, faringe ?i laringe, videofibroscop, microscop sau sistem pentru microchirurgie ORL prin radiofrecventa. Consultatiile, interventiile superficiale ce se pot realiza direct in cabinet, interventiile chirurgicale si serviciile departamentului de audiologie se adreseaza atat copiilor cat si adultilor.

Care sunt factorii de risc pentru apneea de somn si cum poate fi tratata?

Pauzele respiratorii repetate asociate cu sforaitul si somnul agitat in timpul noptii sunt principalele simptome ce definesc instalarea apneei de somn. In functie de durata si frecventa manifestarii episoadelor, aceasta afectiune poate avea diferite grade de gravitate.

„La majoritatea pacientilor care se confrunta cu apneea de somn se pot observa mici defecte anatomice ale cailor respiratorii, ce cresc predispozitia declansarii acestei afectiuni: amigdalele hipertrofiate sau deviatia de sept. Mai mult decat atat, instalarea apneei de somn este supusa si altor factori de risc precum: obezitatea, varsta – simptomele sunt mai frecvente la persoanele trecute de varsta de 30 ani, factorii genetici sau deformari ale coloanei vertebrale, cum ar fi scolioza, care influenteaza functionarea corecta a tractului respirator si pozitia in timpul somnului”, spune Domnul Doctor Valeriu Bronescu, medic primar O.R.L., doctor in stiinte medicale in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov.

Desi exista cazuri rare, apneea de somn la copii se manifesta prin sforait, agitatie sau treziri frecvente si poate determina in timp intarzierea in dezvoltare, comparativ cu copiii ce apartin aceleiasi grupe de varsta.

In cazul in care simptomele se manifesta in mod constant sau devin din ce in ce mai intense, se recomanda un consult de specialitate si realizarea unor examene clinice care ajuta la stabilirea unui diagnostic detaliat si tratamentul care trebuie aplicat.

In general, manifestarile apneei de somn pot fi imbunatatite prin schimbari ale stilului de viata sau modificari in alimentatie. Cu toate acestea, pot exista si situatii in care este necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea amigdalelor hipertrofiate, a excesului de tesut depus la nivelul tractului respirator sau pentru corectarea anomaliilor anatomice din zona faringelui sau gurii.

In cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov, salile de operatii dedicata pentru interventiile chirurgicale din domeniul oto-rino-laringologiei sunt dotate la cele mai inalte standarde din domeniul medical. Aparatura chirurgicala, de anestezie si de masurare a functiilor vitale ale pacientului, microscopul operator de maxima precizie si intreg blocul operator respecta standardele internationale in ceea ce priveste eficienta, siguranta si sterilitatea.