Iată însă câteva curiozități despre ciocolată, care cel mai probabil te vor face să le îndrăgești și mai mult!
Ciocolata este unul dintre cele mai iubite produse alimentare din lume, cu o istorie bogată, dar și interesantă. De la ritualuri religioase la beneficii pentru sănătate, ciocolata este de departe unul dintre alegerile de top în materie de deserturi. Trebuie reținut faptul că ciocolata este produsă din fructul arborelui de cacao care crește în America Centrală și de Sud. Înainte de a fi transformat în ciocolată, fructul arborelui de cacao este uscat, curățat și măcinat pentru a produce celebra pastă de cacao. Apoi, această pastă este amestecată cu zahăr și lapte (în cazul ciocolatei cu lapte) și apoi modelată în formele dorite.
Istoria cicolatei este departe de a fi una recentă având în vedere că exită referinte clare despre existența acesteia încă din vremea Aztecilor. De atunci și până în zilele noastre, ciocolata a rămas același desert cu gust unic, îndrăgit în egala măsura atât de către cei mici, cât și de către noi adulții. Iată însă câteva curiozități despre ciocolată, care cel mai probabil te vor face să le îndrăgești și mai mult!
Ciocolata, un desert ce aduce o mulțime de beneficii organismului
Dar ciocolata nu este doar o delicatesă gustoasă, ci și un aliment cu beneficii pentru sănătate. Studiile au arătat că ciocolata poate avea efecte benefice asupra sănătății, precum reducerea riscului de ateroscleroză și ajutând la controlul tensiunii arteriale. Acest lucru se datorează conținutului de flavonoizi, compuși antioxidanți care se găsesc în cantități importante mai ales în minunata ciocolata neagră.
Ciocolata, un desert cu tradiții străvechi
În trecut, ciocolata era utilizată în ritualuri religioase și medicinale. Mayașii si aztecii au utilizat ciocolata în diferite ritualuri religioase și medicinale înainte ca ea să devină populară ca aliment în Europa. Aztecii o considerau un dar divin și o foloseau ca monedă de schimb, iar pentru mayasi era un simbol al puterii și bogatiei.
În 1828, Conrad Van Houten, un inginer olandez, a inventat o presă care permitea extragerea uleiului din pasta de cacao, ceea ce a făcut posibilă producția de ciocolată solidă. Acest lucru a deschis calea pentru fabricarea ciocolatei la scară industriala și a făcut ciocolata accesibilă pentru toți. În zilele noastre, ciocolata este doar un desert irezistibil ce ne poate aduce un plus de bucurie în absolut orice împrejurare.
Ciocolata are peste 600 de arome
În ciuda faptului că o consumăm în marea majoritate a cazurilor ca atare (neagră, albă sau cu lapte), ciocolata poate avea peste 600 de arome, ceea ce înseamnă că este un desert pe toate gusturile. În prezent ciocolata poate conține în interior o varietate de fructe, seminte și umpluturi, fiind un desert care poate incita până și cele mai exigente papile gustative.
1847 este considerat anul apariției primei tablele de ciocolată
Deși în prezent ciocolata are o formă mai mult sau mai puțin standard, în trecut aceasta era consumată îndeosebi sub formă de băutură. Anul 1847 este considerat cel al apariției primei tablete de ciocolată sub forma în care o cunoaștem cu toții astăzi. Invenția este atribuită lui Jospeh Fry. În prezent ciocolata poate fi regăsita într-o varietate largă de forme, chiar dacă cea dreptunghiulară va rămâne pentru totdeauna standardul.