Cupluri: sfaturi pentru o relatie fericita

Stiinta iubirii si a relatiilor se rezuma la lectii simple de stapanit: empatia, pozitivitatea si o conexiune emotionala puternica determina relatiile sa fie fericite.

Relatiile sunt complicate. Prin urmare, ele nu dureaza atat cat am crezut noi. Dar secretul pentru a avea o relatie fericita nu este atat de complicat pe cat credem. Acum rabdarea si intelegerea celuilalt fac parte din bazele pentru ca totul sa functioneze.

Cand intalnim pe cineva, indiferend ca il intalnim pe un site de intalniri online sau prin intermediul prietenilor si al familiei, si incepem o relatie romantica, etapele incipiente sunt foarte interesante, dar pe masura ce trecem in rutina generala a vietii, bagajul personal incepe sa se strecoare si ne putem gasi confruntati cu sentimente distructive, retragere emotionala si plictiseala. Relatiile fericite si sanatoase sunt greu de intretinut.

Exista un domeniu de cercetare in crestere care studiaza aceste comportamente: ofera informatii, bazate pe stiinta, despre cum sa imbunatatim orice relatie conflictuala. Stiinta iubirii si a relatiilor se reduce la lectii simple de stapanit: empatia, pozitivitatea si o conexiune emotionala puternica determina relatiile sa fie fericiti.

Din acest motiv, mai multi specialisti recomanda urmatoarele actiuni pentru a avea o relatie sanatoasa.

Comunicare maxima

Cand nu exista comunicare, multe dintre bazele care au fost stabilite de la inceput se pierd. In acest caz, este necesar sa comunicati bine si in fiecare zi. Lipsa acestui lucru doar prelungeste o problema care va fi sortita esecului.

Intelege-l pe celalalt

Suntem oameni individuali, dar cand suntem intr-un cuplu, suntem doi. Nu este important sa cunosti cealalta persoana, ci sa o intelegi si in multe dintre circumstantele vietii. 

Pastrati o conexiune emotionala

Fiecare cuplu are diferente. Ceea ce ii face nefericiti este atunci cand au o deconectare emotionala si nu pot avea un sentiment stabil de securitate sau adapost cu acea persoana.

O relatie este despre a fi sincronizat emotional in orice moment. Cuplurile trebuie sa invete sa vorbeasca despre sentimentele lor intr-un mod care il apropie pe celalalt. Raspunsul emotional ar trebui incurajat prin invatarea de a relationa prin conversatie fara critici.

Asculta creierul, nu doar inima

Cand vine vorba de creier si dragoste, cercetatorii au descoperit ca exista trei componente neurochimice esentiale la oameni care raporteaza o satisfactie ridicata a relatiei. O relatie trebuie sa practice neaparat empatia, sa gestioneze stresul si sa mentina opinii pozitive.

Intr-o relatie, empatia devine o sursa de informatii necesare pentru a continua sa construim impreuna un viitor. Gestionarea stresului si a emotiilor se reduce la un concept simplu: „Tine-ti gura si nu actiona”. Daca nu poti sa nu innebunesti, ia o pauza mergand la sala, citind o carte, jucandu-te cu cainele sau orice altceva pentru a iesi dintr-o stare distructiva.

Punctele de vedere pozitive, pe care cercetatorii le numesc „iluzii pozitive”, se traduc prin reducerea timpului pe care il petreci gandindu-te la aspectele negative ale relatiei tale. Niciun partener nu este perfect, iar creierul este bine construit pentru a-si aminti lucrurile neplacute care au fost spus. Tot ce trebuie sa faceti este sa va concentrati asupra a ceea ce este important, pentru corpul, mintea si relatia voastra.

Relatii fericite, vieti fericite

In cele din urma, calitatea relatiilor unei persoane dicteaza calitatea vietii sale. Cand stim sa vindecam [relatiile] si sa le mentinem puternice, devenim rezistenti. Toate aceste clisee despre felul in care dragostea ne face mai puternici nu sunt doar clisee; este fiziologie. Conectarea cu oamenii care ne iubesc si ne pretuiesc este singura noastra plasa de siguranta din viata.

Ai grija de relatia ta cu daruire si dragoste

Exista o zicala populara despre care credem ca este foarte importanta: relatiile sunt ca o planta, trebuie udate in fiecare zi pentru a le face puternice si sanatoase. Acelasi lucru este valabil si pentru lumea cuplului. Este important sa aveti grija de ea zilnic pentru a va asigura ca aceasta „planta” pe care o creati intre voi doi este in stare perfecta.

Cu aceasta nu spunem ca in fiecare zi trebuie sa faci ceva special, dar, da, ca ai detalii intre ele care sunt intime si romantice: saruta, imbratiseaza-te, te ajuta sa iei decizii, mergi la film, surprinde cu o cina romantica, etc. Aceste mici detalii sunt cele care fac diferenta si intaresc relatia voastra.