Ce sunt tulburarile alimentare? Simptome, cauze, diagnostic, tratament si prevenire

Urmarirea a ceea ce mananci, la fel ca majoritatea lucrurilor, este bine pentru tine cu masura. Sa mananci alimente nutritive si sa te simti confortabil in corpul tau este cu siguranta un obiectiv bun. Dar cand te concentrezi excesiv pe ceea ce mananci, cand mananci si cat de mult mananci pana la punctul in care iti afecteaza viata si iti afecteaza capacitatea de functionare, este posibil sa ai o tulburare de alimentatie.

Ce este comportamentul alimentar normal si ce nu?

Cum poti sti daca ingrijorarea ta cu privire la dieta si forma corpului tau se indreapta spre – sau poate fi deja – o tulburare de alimentatie? Nu te poti uita doar in oglinda. In ciuda a ceea ce cred multi oameni, nu trebuie sa fii femeie sau slab – sau gras – pentru a avea o tulburare de alimentatie. Nici macar nu trebuie sa arati ca si cum ceva nu este in regula.

,,Greutatea poate fi un indicator al unei tulburari de alimentatie, dar cu siguranta nu este singura”, spune  Ilene Fishman , asistenta sociala clinica autorizata in New York City si Montclair, New Jersey, care a petrecut un deceniu in timpul luptei in adolescenta – si in cele din urma recuperandu-se de – propria ei anorexie severa  .

Generalizarea ca tulburarile de alimentatie afecteaza in cea mai mare parte femeile tinere, albe, bine pregatite nu se potriveste intotdeauna cu realitatea. ,,Tulburarile de alimentatie se gasesc in toate grupele de varsta, clase sociale, sex, dimensiuni, niveluri de educatie, rase si etnii”, spune Tomoko Udo, dr., Coautorul unui studiu la scara larga privind prevalenta tulburarilor alimentare, publicat in aprilie 2018. in revista  Biological Psychiatry: A Journal of Psychiatric Neuroscience and Therapeutics .sageata dreapta susIntr-adevar, stereotipurile despre cine este afectat de tulburarile alimentare poate fi o adevarata bariera in obtinerea de ajutor pentru persoanele care nu se potrivesc cu aceste stereotipuri, spune dr. Udo.

Potrivit Asociatiei Americane de Psihiatrie, cele mai frecvente tulburari alimentare care afecteaza ambele sexe includ:sageata dreapta sus

Anorexie  Aceasta tulburare este marcata de un control extrem asupra aportului de calorii, o teama intensa de a se ingrasa si, adesea, o viziune nerealista asupra dimensiunii si formei corpului.

Bulimia  De asemenea, cunoscut sub numele de sindrom de purjare excesiva, bulimia este marcata de o supraalimentare frecventa si rapida, urmata de purjare pentru a evita cresterea in greutate. Purjarea poate include varsaturi fortate, exercitii obsesive si utilizarea abuziva a  laxativelor  si a  diureticelor .

Tulburarea alimentara prin binge Aceasta tulburare este marcata de consumul frecvent scapat de sub control intr-o perioada scurta de timp, adesea pana cand persoana se simte inconfortabil de plina. Tulburarea de alimentatie excesiva apare adesea in secret din cauza dezgustului de sine si a jenarii. Persoanele cu aceasta afectiune nu curata.

Semne si simptome ale tulburarilor alimentare

Conform colaborarii nationale privind tulburarile de alimentatie, va recomandam sa consultati un expert daca observati oricare dintre aceste steaguri rosii in dvs. sau intr-un prieten sau membru al familiei:

Fiind consumat de ganduri despre alimente, greutate, grasimi sau calorii

Evitand alimentele preferate odata

Preferand sa manance singur in loc de altii, astfel incat nimeni sa nu poata judeca cat de putin sau cat se mananca

Exercitarea excesiva; de exemplu, planificarea zilei in jurul  antrenamentului , stabilirea unor obiective nerealiste sau ignorarea semnelor de ranire sau oboseala

Gasirea din ce in ce mai multa greseala a corpului cuiva sau privirea lui ca fiind foarte diferita de modul in care spun altii

Acordand o atentie sporita corpurilor altor persoane

Utilizati in mod regulat supresive ale apetitului, laxative , diuretice sau clisme