Cateva cuvinte despre melanom

Și uite ca ma gasesc din nou abordand un subiect “spinos”. Te-ai putea intreba de ce am ales sa vorbesc adolescenților despre cancerul de piele. Ei bine, melanomul este cel mai intalnit tip de cancer in randul tinerilor. De aceea am zis ca ar fi bine sa discutam un pic despre asta, mai ales pentru ca, identificat la timp, melanomul poate fi vindecat.  Ce este melanomul?  

Melanomul este cel mai grav tip de cancer de piele care poate aparea sub forma unei alunițe noi, sau prin modificarea culorii, sau a formei unei alunițe existente. Pare ca o gluma proasta, nu? Cum ar putea o alunița sa te omoare? Și totuși, așa incepe, prin inmulțirea necontrolata a celulelor pigmentare ale pielii. De asemenea, acest tip de cancer se extinde foarte repede la celelalte organe. Așa ca, cei care nu il prind la timp au mai puțin de 10% șanse sa supraviețuiasca pana la 5 ani. O perspectiva sumbra nu? 

Teoria ne vorbește de 4 tipuri mari de melanom:

•    Melanomul superficial, se prezinta sub forma unei alunițe ce crește ușor sau iși schimba culoarea. Acesta are o incidența mai mare la tineri, pe spate sau gambe afectind mai mult femeile.

•    Lentigo malign se prezinta ca o alunița decolorata, mai ales in zonele ce au fost expuse mult la soare. Acesta afecteaza persoanele mai in varsta.

•    Melanomul acral se gasește mai ales pe maini sau picioare, zone puternic vascularizate, de aceea se și poate extinde cu repeziciune.

•    Melanomul nodular este cel mai agresiv tip de melanom. De cele mai multe ori este diagnosticat abia cand se reliefeaza la nivelul tegumentului.    

Factori de risc

Expunerea la soare, mai ales fara protecție, iți va crește șansele sa dezvolți melanom. Este foarte adevarat ca toși ne dorim un bronz uniform, dar o arsura solara poate deveni fatala. Sa nu crezi ca solarul e mai sigur; bronzarea artificiala prezinta aceleși riscuri ca și cea naturala.

Persoanele cu ten deschis, care sunt predispuse la arsuri solare, sunt de asemenea mai expuse. Prezența alunițelor in numar crescut poate de asemenea sa-ti creasca șansele de a face acest tip de cancer. Factorii genetici sunt de asemenea demni de luati in seama. Daca ai avut in familie cazuri de cancer de piele e bine sa fii atent.