Boli la caini – Excrescente ale pielii

La cani pot sa apara frecvent diferite excrescente ale pielii care semnaleaza anumite boli mai mult sau mai putin grave. Acestea se prezinta sub forma unor acumulari de tesut in piele sau sub epiderma si pot sa apara pe membre, pe corp, in zona capului, pe urechi, pleoape, gura, in interiorul gurii, pe limba, buze sau cerul gurii, pe obraji si pot sa aiba diferite forme si marimi. Unele pot fi grave, pot fi de forma unor tumori maligne sau benigne. Indiferent daca sunt periculoase sau inofensive astfel de excrescente ale pielii trebuie observate la timp, de aceea cainele trebuie sa fie inspectat in mod regular si in momentul cand se detecteaza o crestere neregulata pe pielea lui sa fie dus la o clinica veterinara pentru a fi examinat de un medic specialist. Astfel pot fi identificate tumorile si abcesele intr-un stadiu incipient cand se pot trata mai usor.

Unii caini pot sa dezvolte frecvent tumori la articulatii, de aceea este bine sa doarma intr-un loc moale si nu direct pe podea sau ciment.

Anumite leziuni la nivelul pielii pot dezvolta infectiile bacteriene care in timp pot duce la aparitia unor umflaturi ale tesutului subcutanat. Astfel cainele prezinta semne clare ale imbolnavirii – durere, excrescente pe piele, febra, abcese cu puroi. Medicul veterinar poate trata astfel de infectii prin deschiderea chirurgicala a abcesului si aplicarea unor medicamente antibiotice.

Excrescentele de la degetele membrelor se prezinta sub forma unor chisturi sau umflaturi dureroase. Chisturile pot sa apara in orice parte a corpului, ele sunt niste tumori dezvoltate sub piele si se pot manifesta uneori prin sangerare.

Infectiile virale pot duce la aparitia negilor si asa numitor papiloame care sunt niste excrescente ale pielii de culoare mai inchisa si de dimensiuni mici. Daca negii incep sa creasca in dimensiune trebuie obligatoriu apelat la ajutorul unui medic veterinar pentru indepartarea lor. Astfel de negi pot sa apara mai ales la cainii mici, in cavitatea bucala.

Tumorile din interiorul gurii, de pe limba sau de sub limba pot da salivatie abundenta, iar limba are un aspect umflat. In acest caz medicul va interveni prin metoda chirurgicala.

Excrescentele cu ulceratii pot sa apara in orice zona de pe corp si necesita tratament medical de urgenta.

Cand sunt afectate vasele de sange sau dupa ce cainele a suferit o interventie chirurgicala se intampla sa apara o umflatura cu sange sau lichid de obicei la nivelul urechilor – asa numitul hematom. Acesta este dureros la atingere si poate fi indepartat prin operatie chirurgicala sau prin scoaterea lichidului din interiorul lui cu ajutorul unui ac de seringa, dar nu inainte de a se realiza anestezia cainelui.

Tumorile glandelor mamare sau cele de la testicule sunt cele mai frecvente excrescente asociate cu urticaria mai ales daca au dimensiuni mici. Daca acestea ajung la dimensiuni mai mari, de exemplu cat o moneda, este necesara interventia chirurgicala.

Nodulii sunt asociati cu cancerul si reprezinta acumulari de grasimi de tip benign ce poarta numele de lipoame. Daca sunt de tip malign situatia devine mai complicata. Indiferent de cat de mic este nodulul, cand a aparut sau ce forma are, trebuie mers la un medic pentru a stabili tipul lui – malign sau benign.

Cand este benign, celulele se inmultesc, dar nu invadeaza alte tesuturi si deci nu se produce raspandirea. Ele devin periculoase pentru ca pot creste in volum si apasa pe anumite organe ducand la deteriorarea acestora si inhibarea functiilor vitale. Cele mai frecvente tumori benigne sunt adenoamele perianale, abcesele, urticaria, hematomul, lipoamele si chisturile.

Cand este malign, celulele se inmultesc si invadeaza si tesuturile din jur si astfel viata animalului este pusa in pericol. Principalele tumori maligne sunt fibrosarcoamele, melanoamele, tumorile mastocitare si carcinoamele.

In cazul aparitiei unor excrescente ale pielii medicul veterinar va face un examen complet cainelui pentru a stabili care este starea sa generala de sanatate, care sunt cauzele ce au dus la aparitia problemelor si cat de grava este situatia. Va tine cont si de varsta cainelui si istoricul sau medical, de ce tip de boli a suferit in trecut.

Va lua o mostra din excresceta respectiva (o parte din puroiul abceselor, lichid din chisturi, tesut din nodul sau tumoarea canceroasa) si o va analiza la microscop. Va examina leziunile infectioase si abcesele de la nivelul pielii, va determina agentul bacterian care a provocat infectia si va stabili numarul de celule albe prin analiza sangelui. Pe baza rezultatelor va putea stabili un tratament cu medicamente antibiotice. Sub anestezie va putea efectua biopsia si astfel se va depista cultura agentilor infectiosi. Ecografia, tomografia si radiografia sunt metode care prin tehnici imagistice vor putea arata cat de grava este tumoarea, daca s-a raspandit si in alte locuri si astfel medicul va sti ce masuri de tratament sa aplice (medicamentoase, chirurgicale sau o combinatie a acestora).