Amber Heard rupe tacerea: „Nu dau vina pe juriu”

La aproape doua saptamani de la verdict, Amber Heard a rupt tacerea. Reactia ei initiala fusese cunoscuta doar printr-o declaratie in care spunea ca nu are cuvinte pentru a descrie dezamagirea pe care o simtise cu sentinta procesului pentru defaimare impotriva fostul ei sot, Johnny Depp.

Acum a acordat un interviu pentru NBC News care va fi difuzat in intregime vineri, dar unele secvente vor fi publicate in cursul saptamanii. „Nu dau vina pe juriu”, spune ea intr-unul dintre raspunsurile sale la fragmentul emis astazi. Actrita se plange de tratamentul incorect primit pe retelele de socializare.

„Nu imi pasa ce cred oamenii despre mine, nici judecatile pe care vor sa le faca despre ceea ce s-a intamplat in intimitatea casei mele, in casnicia mea, in spatele usilor inchise. Nu cred ca omul obisnuit ar trebui sa stie aceste lucruri. Si de aceea nu o iau personal. Dar chiar si cineva care este sigur ca merit toata aceasta ura si vitriol, chiar daca crezi ca mint, nici nu ai putea sa ma privesti in ochi si sa-mi spui ca crezi ca a existat o reprezentare corecta pe retelele de socializare. Nu poti sa-mi spui ca crezi ca acest lucru a fost corect”, i-a spus actrita jurnalistei Savannah Guthrie.

Juriului i s-a interzis sa afle despre caz in afara instantei prin presa, radio, televiziune sau retele sociale. Cu toate acestea, intr-un proces atat de lung si fara a fi decretat izolarea juriului, a fost foarte greu pentru membrii sai sa ramana complet departati de conversatia globala. De parca nu ar fi de ajuns, in acelasi proces un expert chemat de propria aparare a lui Heard a marturisit ca utilizatorii retelelor de socializare au fost indreptati in favoarea lui Depp si impotriva lui Heard.

Intr-un alt fragment emis luni, cand jurnalistul arata ca membrii juriului au crezut ca minte, ea raspunde:

„Cum au putut ei sa judece?” Cum au putut sa nu ajunga la aceasta concluzie? S-au asezat pe acele locuri si au ascultat mai mult de trei saptamani de marturii non-stop din partea angajatilor platiti si spre sfarsitul procesului…

— Nu dai vina pe juriu?, intreaba jurnalistul.

– Nu-i invinovatesc. Nu a fost… Nu-i invinovatesc. De fapt, inteleg ca este un personaj foarte iubit. Si oamenii simt ca il cunosc. Este un actor fantastic.

„Slujba ta este sa nu fii uimit de asta. Treaba lor este sa se uite la fapte si dovezi si nu au crezut marturia sau dovezile lor.

— Din nou: dupa ce am auzit trei saptamani si jumatate de marturii despre cum eram o persoana de necrezut, cum au putut sa creada un cuvant care a iesit din gura mea?

Amber Heard a fost condamnata sa-i plateasca actorului Johnny Depp 10,35 milioane de dolari (circa 10 milioane de euro) pentru defaimare pentru un articol publicat in The Washington Post in care se descriea drept o persoana reprezentativa a victimelor abuzurilor, desi fara a-l cita pe fostul ei sot. Acesta, la randul sau, a fost condamnat sa-i plateasca actritei doua milioane de dolari pentru unele declaratii ale avocatilor sai in care il acuza pe Heard si prietenii sai ca au fabricat dovezi false pentru a dovedi abuzul. Cu toate acestea, afirmatiile conform carora maltratarea ar fi fost o farsa nu au fost considerate defaimatoare.

Avocatul actritei a indicat ca clientul ei nu are bani sa plateasca despagubiri. Exista indoieli legale cu privire la faptul daca in acest caz el poate declara faliment sau daca Depp poate indemna lichidarea activelor sale. De asemenea, au existat speculatii cu privire la posibilitatea de a ajunge la o intelegere extrajudiciara cu privire la plata despagubirilor pentru clasarea cauzei.

Procesul a fost urmarit pe scara larga in intreaga lume. Grupurile feministe considera ca poate face mult rau miscarii Me Too. Riscul ca o femeie care a suferit abuz sau violenta sexuala si se prezinta pentru a fi supusa unui proces pentru defaimare poate descuraja sa vorbeasca, cred ei. Depp, la randul sau, interpreteaza victoria sa ca pe o justificare a prezumtiei de nevinovatie.