Fructele sunt unul dintre cele mai sanatoase alimente cu cel mai mare continut de nutrienti pe care ni-l ofera natura. Expertii in nutritie si profesionistii din domeniul sanatatii recomanda consumul a cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi pentru ca organismul sa functioneze corect. Dar ce facem cu fructele prea coapte?
Multi oameni cred ca fructele prea coapte sunt deja „vede” si ar trebui aruncate, totusi, aceasta este o greseala, deoarece exista multe modalitati de a profita de ele pentru a va bucura de gustul lor dulce si de toate proprietatile pe care le concentreaza atunci cand au ajuns la toate. maturitatea lui.
Daca faci parte din grupul de oameni care continua sa risipeasca fructele coapte pentru ca nu stiu ce sa faca cu ele, nu rata urmatoarele 7 moduri de a le folosi in bucataria ta.
Strugurii
Ce zici de un suc facut cu struguri? Este o optiune valabila inainte de a decide sa le arunci.
Cand strugurii incep sa se coaca foarte mult, se inmoaie si se pot strica rapid.
Pentru a preveni acest lucru, odata ce incep sa se inmoaie, spalati-le, puneti-le la uscat si apoi depozitati-le in pungi de plastic la congelator. Pentru a profita de ele, puteti face urmatoarele pregatiri:
- Desert cu struguri.
- Suc de struguri.
- Amestecat in sorbeturi sau smoothie-uri.
- Prajitura cu fructe.
- Dulceata de struguri.
- Sos de carne.
Nu uitati ca acest fruct contine o cantitate mare de taninuri, fitonutrienti care s-au dovedit a fi benefice in gestionarea patologiilor metabolice.
Fructe de padure
Desi fructele de padure pot fi pastrate la frigider pentru cateva zile, cel mai bine este sa evitati sa le umeziti, deoarece pot putrezi sau pot deveni mucegai.
Cand capsunile, afinele si zmeura sunt foarte coapte, in mod ideal ar trebui sa le pastrati intr-o punga de plastic resigilabila si sa le duceti la congelator. Cand doriti sa le folositi, le puteti oferi urmatoarele utilizari:
- smoothie-uri cu fructe
- Prepararea gemurilor.
- Tort cu fructe.
- Preparare de inghetata.
- Gelatina sau deserturi.
Fructele de padure contin antociani, antioxidanti capabili sa neutralizeze formarea radicalilor liberi si sa imbunatateasca sanatatea. Acest lucru este dovedit de un studiu publicat in revista Nutrients .
Merele
Merele pot rezista mult timp la temperatura camerei sau la frigider. Cu toate acestea, cand sunt foarte coapte, textura lor devine fainoasa si gustul putin mai dulce. Pentru a nu inceta sa profitati de el, amintiti-va urmatoarele preparate:
- Placinta cu mere.
- Pregatirea gemului.
- Ras in salate.
- Sos de mere.
- Ras in sosuri si tocanite.
- Masti de fata.
- Sucuri si smoothie-uri.
Exista dovezi care indica faptul ca pectina de mar este una dintre cele mai bune fibre pentru a garanta biodiversitatea microbiotei. Acest lucru reduce problemele intestinale si imbatranirea.
Banana
Bananele sunt unul dintre fructele cu cea mai rapida coacere, care se schimba cel mai mult in ceea ce priveste aroma si textura.
Cand sunt supracoapte, culoarea lor devine maro, gustul este foarte dulce si textura moale. In ciuda acestui fapt, bananele pot fi folosite in:
- paine cu banane
- Biscuiti si dulciuri.
- Sucuri sau sorbeturi.
- Daiquiris de banane.
- Compot pentru bebelusi.
- Ghiveci cu banane.
- Masti pentru piele si par.
Citrice
Acest tip de fructe este unul dintre cele care pot rezista cel mai mult in frigider fara sa prezinte modificari majore pe masura ce se maturizeaza.
Cand sunt deja coapte, ce poti face este sa le radi pielea si sa o pastrezi la congelator; de asemenea, puteti stoarce sucul si il puteti congela.
Ambele parti ale acestor fructe pot fi folosite pentru:
- Pregatiti sucuri.
- Adaugati la smoothie-uri cu fructe.
- Prepararea supelor.
- Sosuri si dulceturi.
- Cocktailuri si bauturi congelate.
- Prepararea inghetatei de casa.
- Deserturi.
Ananas
Se pot folosi si ananas, este nevoie doar de putina creativitate.
Cand este copt corespunzator, ananasul este suculent si are o aroma dulce care se potriveste bine cu multe retete.
Daca nu doriti sa-l mancati imediat, il puteti curata, il puteti cura, il puteti pastra in pungi si il puteti pune la congelator. Cand doriti sa-l utilizati, puteti lua in considerare urmatoarele preparate:
- Fierta cu zahar pentru a adauga la salate, deserturi si pizza.
- Pregatiti suc natural sau smoothie-uri de fructe.
- Faceti o masca de fata.
- Pregatiti desertul.
- Faceti o dulceata.
- Bomboane de ananas.
- Tort sau biscuiti cu ananas.
Guava
Guavele au de obicei o atingere acidulata, dar cand sunt coapte sunt dulci si moi ca textura. Acest fruct delicios, bogat in antioxidanti, poate fi preparat in multe feluri atunci cand credeti ca nu mai au de folos.
Daca guavele s-au copt, luati in considerare urmatoarele retete:
- Sos de guava pentru carne si pui.
- Mousse de guava.
- Prajituri si briose.
- Smoothie de fructe sau suc de guava.
- marmelada de guava.
- Bomboane de guava sau „sandwich”.
- pumn tropical.
- Flan si alte deserturi.
Folositi fructe coapte
Conform celor spuse de noi, este posibil sa folositi fructe care si-au depasit punctul optim de coacere. Retineti ca in multe cazuri acestea vor avea mai putine amidonuri si o prezenta mai mare a zaharurilor simple, care s-ar putea sa nu fie potrivite pentru toata lumea.