5 riscuri ale unei diete vegetariene

In fiecare zi, mai multe familii se alatura tendintei dietei vegane. De asemenea, copiii si adolescentii urmeaza acest tip de dieta. O dieta vegana prost planificata poate, ca orice alt tip de dieta, sa aiba consecinte negative asupra dietei tale .

Retineti ca dieta vegetariana este diferita de cea vegana. Vegetarienii sunt acei oameni care nu mananca carne de niciun fel, ci lactate si oua. Veganii, insa, nu consuma produse de origine animala, indiferent de forma . Dieta vegana este mult mai rigida, grea si dificil de adoptat pentru multe familii.

Stiinta a confirmat ca eliminarea alimentelor de origine animala din dieta umana ofera mai multe beneficii pentru sanatate. Dieta vegetariana reduce riscul de diabet zaharat, probabilitatea de a avea atacuri de cord si care sufera de anumite tipuri de cancer . Este o carte de vizita excelenta pentru a-i convinge pe altii dincolo de conotatiile etice de a nu manca animale, dar exista lucruri pe care trebuie sa le aveti de grija cu mult mai mult decat colegii de pe planeta.

Vitamina B12 este singurul lucru care ne ingrijoreaza. Exista pericol la tinerii care merg pe dieta vegana fara B12, s-ar putea indrepta catre o neuropatie severa. Conform cercetarilor efectuate , 20% dintre vegani au „deficiente grave” de B12 si cel mai mare pericol este in randul copiilor. Cea mai mare parte a populatiei achizitioneaza aceasta vitamina prin lapte, iar veganii au renuntat la acest aliment. De asemenea, au exclus alte surse, cum ar fi ouale, pestele si carnea de vita.

Dieta vegana la copii si adolescenti

Veganii mananca o multime de cereale, fructe si legume . Motivele pentru care o familie adopta o dieta vegana sunt variate, de la convingeri etice la un mod specific.

Eapap avertismentul ca numarul de copii si adolescenti care adopta o dieta vegetariana in tara noastra este in crestere . „Desi Academia Americana de Nutritie, precum si alte societati medicale si dietetice, considera ca aceste diete bine planificate sunt perfect potrivite pentru copiii de toate varstele, o dieta vegetariana sau vegana prost planificata poate, ca orice alt tip de dieta dezechilibrat, avand consecinte negative asupra sanatatii si cresterii copiilor si adolescentilor ”.

Desi o dieta vegetariana poate contine cantitati suficiente de calciu si vitamina D, nutrienti necesari pentru sanatatea oaselor, s-a raportat ca vegetarienii au o densitate minerala osoasa cu aproximativ 5% mai putin decat non-vegetarieni.

Insuficienta acizilor grasi omega 3. Cercetarile indica faptul ca vegetarienii au un nivel scazut de acizi grasi omega 3, in special EPA si DHA, care sunt benefici pentru sanatatea cardiovasculara .

Anemie. Furnizarea insuficienta de fier si vitamina B12 poate duce la dezvoltarea anemiei la persoanele care urmeaza o dieta vegetariana foarte stricta.

Aport redus de proteine. Una dintre cele mai importante surse de proteine ​​din dieta omnivore sunt produsele de origine animala, asa ca atunci cand se confrunta cu o dieta vegetariana , aportul de proteine ​​este prima dificultate de depasit.