Semne si simptome ale deficitului de fier

Deficitul de fier apare atunci cand corpul tau nu are suficient fier mineral. Corpul tau are nevoie de fier pentru a produce hemoglobina, o proteina din celulele rosii din sange care le permite sa transporte oxigenul prin vasele de sange.

Daca corpul tau nu are suficienta hemoglobina, tesuturile si muschii tai nu vor primi suficient oxigen pentru a putea functiona eficient. Acest lucru duce la o afectiune numita anemie.

Desi exista diferite tipuri de anemie, anemia cu deficit de fier este cel mai frecvent tip la nivel mondial. Semnele si simptomele deficientei de fier variaza in functie de:

  • severitatea anemiei
  • cat de repede se dezvolta
  • varsta ta
  • starea ta de sanatate actuala

In unele cazuri, oamenii nu prezinta simptome.

Iata cateva semne si simptome ale deficientei de fier, incepand cu cele mai frecvente – plus ce ar trebui sa faci daca crezi ca ai o deficienta.

Sa te simti foarte obosit este unul dintre cele mai frecvente simptome ale anemiei cu deficit de fier. Acest simptom este frecvent si la persoanele care pur si simplu nu au suficient fier, chiar daca nu au primit un diagnostic de deficienta.

Aceasta oboseala se intampla deoarece organismului tau ii lipseste fierul de care are nevoie pentru a produce o proteina numita hemoglobina, care ajuta la transportul oxigenului in jurul corpului tau.

Fara suficienta hemoglobina, mai putin oxigen ajunge la tesuturi si muschi, privandu-l de energie. De asemenea, inima ta trebuie sa lucreze mai mult pentru a misca mai mult sange bogat in oxigen in jurul corpului tau, ceea ce te poate obosi.

Oboseala este unul dintre cele mai frecvente simptome ale deficitului de fier. Acest lucru se datoreaza faptului ca mai putin oxigen ajunge la tesuturi, privandu-le de energie.

Pielea care este mai palida decat de obicei, precum si culoarea palida a interiorului pleoapelor inferioare sunt alte simptome comune ale deficientei de fier.

Hemoglobina din celulele rosii din sange da sangelui culoarea rosie, astfel incat nivelurile scazute cauzate de deficienta de fier fac sangele mai putin rosu. De aceea pielea isi poate pierde o parte din culoare sau caldura la persoanele cu deficienta de fier.

Un studiu la copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 11 ani a constatat ca paloarea asociata cu deficienta de fier poate aparea pe tot corpul sau poate fi limitata la o singura zona, cum ar fi:

  • fata
  • gingiile
  • interiorul buzelor sau al pleoapelor inferioare
  • unghiile

Paloarea este adesea unul dintre primele lucruri pe care medicii le vor cauta ca semn al deficitului de fier. Cu toate acestea, aceasta conditie trebuie confirmata cu un test de sange.

Paloarea este mai frecvent observata in cazurile moderate sau severe de anemie.

La persoanele cu tonuri de piele mai inchise, pleoapa poate fi singura zona in care aceasta afectiune este vizibila.

Pielea care este mai palida decat de obicei in zone precum fata, pleoapele interioare inferioare sau unghiile poate fi un semn de deficit moderat sau sever de fier. Aceasta paloare este cauzata de un nivel scazut de hemoglobina, care da sangelui roseata.

Hemoglobina permite celulelor rosii din sange sa transporte oxigen in jurul corpului.

Cand nivelul hemoglobinei este scazut in timpul deficitului de fier, nivelul de oxigen este de asemenea scazut. Aceasta inseamna ca muschii tai nu vor primi suficient oxigen pentru a face activitati normale, cum ar fi mersul pe jos (8).

Ca rezultat, ritmul respirator va creste pe masura ce corpul tau incearca sa obtina mai mult oxigen. Acesta este motivul pentru care respiratia scurta este un simptom comun.

Daca va simtiti fara suflare atunci cand faceti sarcini zilnice pe care obisnuiati sa le considerati usoare, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scarilor sau antrenamentul, deficienta de fier poate fi de vina.

Respiratia scurta este un simptom al deficientei de fier, deoarece nivelurile scazute de hemoglobina impiedica organismul sa transporte eficient oxigenul catre muschi si tesuturi.

Deficienta de fier poate provoca dureri de cap, in special la menstruatie.

Desi legatura dintre deficienta de fier si durerile de cap este inca neclara, cercetatorii teoretizeaza ca exista mai multi factori in joc, inclusiv relatia dintre functia alterata a dopaminei si nivelul de estrogen.

Desi exista multe cauze ale durerilor de cap, durerile de cap frecvente si recurente pot fi un simptom al deficitului de fier.

Durerile de cap pot fi un simptom al deficientei de fier, desi sunt necesare mai multe cercetari privind legatura dintre disfunctia dopaminei, nivelul de estrogen si deficienta de fier.

Bataile inimii vizibile, cunoscute si sub numele de palpitatii ale inimii, sunt un alt simptom al anemiei cu deficit de fier.

Asocierea dintre deficienta de fier, anemie si problemele cardiace este inca studiata, dar poate fi legata de furnizarea de oxigen.

Hemoglobina este proteina din celulele rosii din sange care ajuta la transportul oxigenului in corp. In cazul deficitului de fier, nivelurile scazute de hemoglobina inseamna ca inima trebuie sa munceasca din greu pentru a transporta oxigen.

Acest lucru poate duce la batai neregulate ale inimii sau la senzatia ca inima dumneavoastra bate anormal de repede.

In consecinta, deficienta de fier poate agrava conditiile care afecteaza inima, cum ar fi insuficienta cardiaca si boala coronariana.

In cazurile de deficit de fier, inima trebuie sa lucreze din greu pentru a transporta oxigenul. Acest lucru poate agrava conditiile care afecteaza sanatatea inimii.

Pielea si parul uscat sau deteriorat pot fi semne ale deficientei de fier..

Deficienta de fier scade nivelul de hemoglobina din sange, ceea ce poate reduce cantitatea de oxigen disponibila pentru celulele care provoaca cresterea parului.

Deficienta de fier este, de asemenea, asociata cu caderea parului, iar unele cercetari sugereaza ca aceasta poate fi o cauza – in special la persoanele cu corp feminin de varsta reproductiva .

Este complet tipic ca unii par sa cada in timpul spalarii si periajului de zi cu zi. Cu toate acestea, daca pierzi cantitati mari, poate fi legat de deficitul de fier.