Nutritie si Genetica: Dieta Paleo

Recent, au aparut o serie de diete si moduri de a intelege alimentele care promit rezultate miraculoase celor care le practica. De la pierderea in greutate fara a fi nevoie sa numarati caloriile sau sa simtiti foame, pana la cresterea sperantei de viata si a sanatatii. Una dintre cele mai cunoscute a fost dieta Paleo.

Dar, in ce consta cu adevarat acest mod de a ne hrani ? Are vreun efect benefic sau este doar o inselatorie sa vinzi carti si sa faci bani? In articolul de astazi vei descoperi tot ce trebuie sa stii despre acest stil de a manca atat de la moda.

Dieta Paleo: in ce consta?

Ideea din spatele dietei paleolitica (sau „dieta paleo”, asa cum este cunoscuta in cercurile sportive) este ca genetica noastra joaca un rol major in efectul pe care alimentele il au asupra corpului nostru. Astfel, potrivit aparatorilor acestui curent de nutritie,  oamenii nu ar fi adaptati la noile alimente aparute dupa introducerea agriculturii .

Dimpotriva, si pentru ca evolutia provoaca schimbari atat de lente in corpurile noastre, noile alimente pe care stramosii nostri au inceput sa le consume din neolitic  ar avea un efect daunator asupra organismului nostru , potrivit sustinatorilor dietei paleolitice.

Din aceasta cauza, ei propun sa ne intoarcem sa mancam nimic mai mult decat ceea ce mancau stramosii nostri de pe vremea pesterilor. Aceasta ar include in principal toate tipurile de carne si peste, legume, fructe si seminte , precum si unii tuberculi si radacini.

Desi la prima vedere lista alimentelor acceptate de dieta paleolitica genereaza multa acceptare in randul oamenilor (in fond, este vorba de a ne hrani din nou cu alimente sanatoase), controversa asupra acestui curent alimentar  se invarte in jurul viziunii atat de negative despre cereale . In special, din grau si toate derivatele sale.

De ce cerealele sunt vazute ca fiind rele?

Pentru iubitorii de dieta paleo, cerealele sunt unul dintre cei mai mari dusmani ai sanatatii. De cand a fost popularizat de lucrarile lui Robb Wolf, unul dintre cei mai timpurii sustinatori ai acestui mod de a manca, adeptii nutritiei evolutive au sustinut ca agricultura a fost una dintre cele mai grave greseli ale omenirii in ceea ce priveste bunastarea noastra.

Principalul motiv pentru care sustinatorii dietei paleo il citeaza pentru demonizarea cerealelor este ca nu numai ca nu sunt dense in nutrienti (adica nu ne ofera nutrientii necesari vietii), dar sunt pline de antinutrienti. Aceste substante  interfereaza cu absorbtia tuturor tipurilor de vitamine si minerale , imbolnavindu-ne.

Din acest motiv, si in ciuda faptului ca in cultura noastra am vazut intotdeauna painea si cerealele ca pe ceva bun, toti cei care urmeaza dieta paleolitica le-au eliminat complet din viata lor . Dar functioneaza cu adevarat acest mod de a manca?

Dovezi stiintifice privind dieta Paleo

Una dintre cele mai mari probleme ale nutritiei este ca este o stiinta care inca se dezvolta. Din acest motiv, si din cauza dificultatii de a efectua studii clinice pentru a verifica efectele diferitelor diete, nu exista un consens oficial cu privire la ceea ce este sanatos si ce nu .

Cu toate acestea,  cele mai recente dovezi privind nutritia evolutiva indica faptul ca  acest mod de a manca ar putea avea efecte foarte benefice asupra sanatatii noastre fizice si mentale . De aceea, expertii recomanda sa faceti un experiment: incercati sa consumati dieta paleo timp de o luna. In functie de rezultate, putem decide daca vrem sa o urmam permanent sau nu.

Deci, ce pot manca conform acestei diete?

Premisa dietei paleolitice este foarte simpla: mananca doar ceea ce stramosii tai au putut obtine din natura. In afara de cerealele mentionate mai sus, asta inseamna ca poti manca practic orice are origine animala sau vegetala .

Cealalta precautie care trebuie luata este  sa nu consumati alimente procesate . La urma urmei, in mediul in care am evoluat ca specie, nu gaseai pungi cu chipsuri sau sucuri zaharoase. Acestea, fiind de aspect foarte recent, fac mai multe daune organismului nostru chiar si decat cerealele.

Desi multe diete moderne nu au nicio dovada stiintifica in spate, dieta paleo pare sa fie o exceptie. Cu toate acestea, inainte de a face o schimbare radicala, este indicat sa consultati un specialist pentru a afla daca este fezabila efectuarea acesteia in fiecare caz.