DPS-ul dominant al Muntenegrului, vazut orchestrand protestele ,,patriotice”

Duminica, o coloana de masini a serpuit prin Podgorica, steagul rosu si auriu al Muntenegrului curgand din ferestrele lor.

Asa cum au facut-o saptamana inainte, masinile au iesit dintr-o pictura murala care il infatiseaza pe Krsto ‘Zrnov’ Popovic, ofiter al armatei, lider de militie si colaborator fascist, care este un erou al nationalistilor din Muntenegru pentru opozitia sa fata de Muntenegru care face parte din nou-proclamatul. Regatul sarbilor, croatilor si slovenilor – cunoscut mai tarziu sub numele de Iugoslavia – in urma cu putin peste un secol.

Micuta tara adriatica a redevenit suverana in urma cu 15 ani, intr-un referendum pe care Partidul Democrat al Socialistilor de la acea vreme, DPS, l-a incadrat ca o sansa de a indrepta greseala istorica a Adunarii Podgorica din 1918.

Acum, unii muntenegreni spun ca noul lor guvern, primul din 30 de ani care nu include DPS, tradeaza natiunea inca o data si ca ies pe strada. Guvernul spune ca DPS trage sfoara.

,,Acesta nu este guvernul nostru”, a spus Predrag Klikovac, in varsta de 35 de ani, din Podgorica, care facea parte din cea mai recenta asa-numita ,,caravana de protest” din capitala.

,,Tot ceea ce face este contrar intereselor Muntenegrului ca stat si ale natiunii muntenegrene”, a spus el pentru BIRN. ,,Vrem retragerea acestui guvern si noi alegeri”.

,,Nu este nimic care sa nu fie permis”

Muntenegru a intrat in ape neexplorate in decembrie anul trecut, odata cu venirea la putere a primului guvern non-DPS de la disparitia Iugoslaviei federale in urma cu trei decenii.

In schimb, la putere este o alianta putin probabila dominata de politicieni considerati mai loiali Serbiei vecine, cu care Muntenegru a petrecut aproape un secol in uniunea de stat. Nationalistii muntenegreni se simt marginalizati, intr-o tara multietnica in care niciun grup etnic nu constituie majoritatea.

Ultimele proteste au inceput pe 8 aprilie, declansate de un anunt al guvernului ca va modifica Legea cetateniei pentru a permite putin peste 30.000 de persoane cu documente de sedere permanenta in Muntenegru sa devina cetateni si sa li se permita sa voteze, cu conditia sa renunte la cealalta cetatenie.

Asa-numitele organizatii ,,patriotice” s-au opus, acuzand guvernul ca incearca sa modifice delicatul echilibru demografic si, prin extensie, politic din tara. Timp de trei zile, protestatarii au blocat drumul principal dintre capitala si al doilea oras al Muntenegrului, Niksic.

Cand au incercat sa impiedice trecerea unei masini guvernamentale oficiale, prim-ministrul Zdravko Krivokapic – care a condus blocul pro-sarb pentru viitorul Muntenegrului la alegerile din august de anul trecut – a acuzat liderul DPS si presedintele muntenegrean Milo Djukanovic ca si-a batut sustinatorii in pentru a destabiliza guvernul si tara.

Djukanovic a negat ca ar avea vreo legatura cu protestele, dar a lansat un avertisment in timpul unui interviu la televiziunea publica din 13 aprilie: ,,Daca cineva din interiorul sau din afara casei noastre doreste sa-l demoleze, nu exista nimic care nu are voie [sa-i opreasca], ” el a spus.

Boris Maric, seful Centrului ONG pentru Libertati Civice din Podgorica, a declarat ca DPS incearca sa provoace tensiuni politice.

,,In calitate de partid de opozitie, Partidul Democrat al Socialistilor a adoptat majoritatea metodelor fostei opozitii”, a spus el. ,,Aceste tendinte politice urmaresc sa inlature orice alta expresie politica sau sa o aduca sub naratiunea dominanta.”

,,Riscuri de securitate”

Numindu-se Miscarea Patriotic-Komite, protestatarii de duminica spun ca nu se vor opri pana cand guvernul nu va cadea. Fluturand steaguri din Muntenegru, cantand cantece nationaliste si scandand impotriva guvernului, sute s-au alaturat in fiecare saptamana in diferite parti ale tarii, gazduind aproximativ 620.000 de oameni.

Protestatarii spun ca organizeaza o ,,primavara muntenegreana”, amintind de primavara araba care a strabatut o mare parte a lumii la inceputul anilor 2010 impotriva regimurilor opresive.

,,Acest guvern nu este sensibil la muntenegreni sau la minoritatile nationale din tara”, a declarat protestatarul Emina, in varsta de 25 de ani. ,,Vin la proteste pentru a ne apara constitutia, deoarece aceasta este o tara a cetatenilor, nu a unui singur popor”.

Miscarea ,,patriotica” a aparut pentru prima oara la cateva zile de la alegerile din august, cand a devenit evident ca trei blocuri de opozitie isi vor lasa deoparte diferentele considerabile pentru a forma cea mai ingusta majoritate din parlament si a elimina DPS. Pe 6 septembrie, zeci de mii s-au adunat pe piata principala a Podgorica. DPS a negat orice implicare, dar au fost prezenti unii dintre oficialii sai.

Au iesit din nou pe 28 decembrie anul trecut, in semn de protest impotriva unei propuneri guvernamentale de modificare a unei controversate legi privind libertatea religiei, stergand toate elementele carora puternica Biserica Ortodoxa Sarba le-ar fi impotrivit cu inversunare in timpul demonstratiilor de masa de la inceputul anului 2020. Din nou, inalti oameni ai DPS o aparenta.

Maric a spus ca, in spatele tuturor discutiilor despre apararea intereselor nationale muntenegrene, se ascundeau interesele politice inguste ale DPS.

,,Este fortata o naratiune nationalista inadecvata, simbolistica, care dauneaza direct conceptului de stat civil”, a spus el pentru BIRN. ,,In total, creste riscurile de securitate si pune sub semnul intrebarii stabilitatea societatii.”