De la „Madchen” la „Mutti”: pe masura ce Angela Merkel pleaca, ea lasa o mare mostenire de conducere

Odata cu plecarea cancelarului Angela Merkel ca unul dintre cei mai importanti politicieni dintr-o generatie, alegerile germane din 26 septembrie vor fi urmarite cu foarte multa atentie. Este pentru prima data din 2005 cand vor avea loc alegeri nationale fara ea.

Aceasta prima femeie cancelar german a indeplinit un record de patru mandate in guvern. Desi isi are criticii, ea a fost, in general, o sursa de stabilitate, coerenta si consultare. Ea a devenit, de asemenea, un model de urmat in ceea ce priveste modul de a face fata controverselor si crizei.

Renuntand in propriile ei conditii

Merkel se dedica acum sa faca spatiu pentru generatia viitoare, deoarece Germania, UE si lumea se confrunta cu provocari din ce in ce mai accelerate. Acestea variaza de la pandemie si schimbarile climatice, relatiile cu SUA, Rusia, China si nu numai. Peisajul geo-politic si geo-strategic se schimba. Merkel a jucat un rol crucial in urmarirea multilateralismului in stilul UE, ca vector al pacii si stabilitatii.

Unii cred ca Merkel a ratat cateva oportunitati importante care pot fi acum valorificate sau consolidate. Printre acestea se numara si alte tari ale Uniunii Europene, precum Franta, si mai aproape de a prelua mai multa conducere a UE, o ambitie consolidata atunci cand a fost ales presedintele francez Emmanuel Macron. Macron, al patrulea presedinte francez ales in timpul lui Merkel ca cancelar, a fost vazut drept liberal, pro-european si reformist. Dar ideile sale privind integrarea financiara si un model cu mai multe viteze pentru Europa nu au satisfacut entuziasmul asteptat, inclusiv in Germania, in timp ce el se lupta cu reformele la nivel intern.

In cei 16 ani ca lider, Merkel a vazut multi omologi internationali venind si plecand. Ea a lucrat cu opt prim-ministri japonezi, sapte prim-ministri italieni, cinci prim-ministri britanici si patru presedinti americani – ca sa nu mai vorbim de sase schimbari de prim-ministru in Australia.

Multi lideri au subestimat-o dramatic, judecand gresit din porecla ei timpurie de „das Madchen” (fata) ca ar putea fi un neofit politic. Ea s-a dovedit curand a fi un model de urmat pentru fiabilitate si responsabilitate si impactul leadership-ului feminin.

Locul lui Merkel in istorie

Merkel este primul cancelar german care a renuntat la propriile conditii si cronologie, fara presiunile politice cunoscute de predecesorii sai. Important este ca nici ea nu are un succesor evident. Acest lucru face ca aceste alegeri sa fie mai putin previzibile. Nici Armin Laschet de centru-dreapta (CDU) – colegul de partid al lui Merkel –, nici Olaf Scholz (actual ministru de Finante) de centru-stanga (SPD) si nici Annalena Baerbock din Partidul Verzilor nu sunt considerate carismatice sau convingatoare.

Acest lucru duce la intrebarea unde se vor indrepta „alegatorii Merkel” cu voturile lor. In timpul mandatului ei, alegatorii femeilor, centristii economici si alegatorii minoritatilor etnice, in special, au votat pentru partidul ei in sprijinul ei, mai degraba decat pentru politicile CDU.

Acest lucru ridica si intrebarea ce mostenire va lasa ea.

Unii au numit-o pe Merkel unul dintre cei mai influenti lideri mondiali ai epocii moderne. Altii o recunosc ca extraordinara in diverse moduri, uneori cu critici.

Merkel nu i-a fost niciodata frica sa lupte pentru ceea ce credea ca este corect, asa cum se arata in aceasta fotografie faimoasa cu ea privind in jos pe fostul presedinte american Donald Trump. AAP/AP/ Jesco Denzel

Merkel a modernizat Germania si, intr-o oarecare masura, a liberalizat un sistem foarte conservator, intotdeauna avand in centru interesele economice ale Germaniei. Ea a devenit cunoscuta pentru a valorifica perspectiva puternica a Germaniei dupa cel de-al doilea razboi mondial, bazata pe valori (foarte incorporata in promisiunea ca istoria nu ar trebui sa se repete niciodata). Facand acest lucru, ea a avansat si modernizat valorile democratiei, drepturile omului, egalitatea, diversitatea si valoarea angajamentului la nivel de partener pentru a rezolva provocarile si a gasi solutii impreuna.

Locul lui Merkel in istorie este si el simbolic. Crescuta in Germania de Est in perioada in care a fost despartita de Occident si aliniata la regimul sovietic, ea a intrat in politica in epoca reunificarii. Nepatata de trecutul Orientului, ea este o femeie umila, foarte educata, cu un doctorat in chimie cuantica, care a trecut printr-o cariera marcata de o serie de roluri. Dupa cum a dezvaluit, de asemenea, ea nu a fost zadarnicita de misoginie in politica sau in viata in general.

Ea a devenit cancelar intr-un moment in care Germania se straduia sa gaseasca coeziune intre fostul est si vest. Ea a adus casatoriile de acelasi sex si schimbari radicale de politica, cum ar fi politica nucleara dupa dezastrul de la Fukushima. Ea a promovat o societate foarte constienta de mediu pentru a se indrepta catre o economie neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon, Germania urmarind sa fie neutra in carbon pana in 2045 (tinta UE este 2050). Atitudinea ei de bun venit „putem face asta” fata de refugiati si solicitanti de azil a fost remarcata in intreaga lume.

Simetrie si forta

Conducerea lui Merkel nu a fost lipsita de sughituri, cum ar fi atunci cand a salvat moneda euro in timpul crizei euro si a crizei financiare globale. Merkel a intermediat acorduri in timpul discutiilor nesfarsite pentru a mentine Grecia in UE si a mentine solidaritatea europeana.

Ea a jucat, de asemenea, un rol cheie in negocierea unei tranzitii stabile prin Brexit. Au fost momente in care ea a promovat idei care contraziceau consensul general cu privire la o problema din Germania si dintre alegatorii ei, cum ar fi pozitia ei moderata fata de China.

Dar unul dintre modurile in care va fi amintita este ca sta in picioare atunci cand valorile ei au fost provocate. Cel mai notabil exemplu in acest sens este decizia ei de a mentine deschise granitele Germaniei pentru refugiati, dupa multa atentie. Aceasta profunzime de gandire a adus termenul merkeln in limba germana, exprimand perioade lungi de reflexie in luarea deciziilor. I-a adus si porecla „Mutti” (mama) pentru a reflecta abordarea ei grijulie, empatica si hotarata.

Ea a fost adesea criticata in Germania pentru ca a condus fara a comunica o viziune mai larga. Dar capacitatea ei de a invata si de a prospera in timpul provocarilor, mentinand in acelasi timp integritatea, stabilitatea si angajamentul responsabil, ii modeleaza mostenirea in Germania si nu numai.

Merkel a fost foarte laudata, in special la nivel international, pentru gestionarea ei mai ampla a crizelor si capacitatea remarcabila de a mentine angajamentul. Aceasta mostenire, combinata cu importanta continua a colaborarii europene si internationale, ramane in atentia alegatorilor germani atunci cand isi aleg urmatorul lider.