Corpul endomorf: chei pentru antrenamentul si dieta ta

Corpul endomorf este unul dintre tipurile de corp care exista. Iti spunem cateva recomandari pe care le poti realiza pentru a pastra acest tip de corp in forma.

Daca facem o clasificare a oamenilor in functie de forma fizicului lor, unul dintre tipurile pe care le gasim este corpul endomorf. Are unele caracteristici care il diferentiaza de altele, precum corpul ectoform sau mezoform.

Mai jos iti vom spune cateva chei ale antrenamentului si dietelor pe care le poti urma pentru a te mentine in forma daca acesta este cazul tau.

Cum este un corp endomorf?

Persoanele cu un corp endomorf sunt cunoscute pentru tendinta lor de a creste in greutate si grasime. In plus, au adesea dificultati in construirea masei musculare. Unele dintre caracteristicile sale tipice sunt urmatoarele:

  • Corpuri cu brate si picioare mai scurte.
  • Muschi mic si zone cu acumulare de grasime.
  • oase late; adica oase mari si ceva mai grele.
  • Talie si solduri late, mai ales la femei.
  • Fata rotunda si cap.

Ce se intampla este ca aceste corpuri tind sa salveze. Acest lucru, intr-un mod evolutiv, a fost intotdeauna un avantaj. In vremuri de deficit de alimente, metabolismul lent si capacitatea de a stoca si genera depozite de grasime au oferit persoanelor cu acest tip de corp o sansa mai mare de supravietuire.

Totusi, astazi, in societatile in care abunda alimentele procesate si bogate in carbohidrati, a avea acest tip de corp nu mai are atat de multe avantaje. Persoanele endomorfe tind sa acumuleze  tot excesul de hrana sub forma de depozite de grasime.

Totusi, au si cateva calitati pozitive. Corpurile endomorfe au unele dificultati in a castiga masa musculara. Cu toate acestea, odata ce isi construiesc muschii, nu le este dificil sa-l mentina. Acest lucru se datoreaza faptului ca, avand in vedere tendinta de a acumula grasime, nu au nevoie sa recurga la rezerve musculare.

Antrenamentul corpului endomorf

Viata sedentara nu este recomandata sau sanatoasa pentru orice tip de corp. Cu toate acestea, in cazul endomorfilor, acest lucru este si mai pronuntat. Datorita metabolismului sau lent si facilitatii de a stoca grasimi, dieta si exercitiile fizice vor fi de cea mai mare importanta in aceste cazuri.

Daca nu se duce un stil de viata sanatos, este usor pentru persoanele cu acest tip de corp sa ajunga sa sufere de boli precum obezitatea. Pe langa obezitate, vor aparea toate problemele de sanatate derivate dintr-un stil de viata sedentar, precum problemele cardiovasculare sau diabetul.

Lucrul important pentru corpurile endomorfe este sa activeze metabolismul si sa incerce sa-l impiedice sa revina la ritmul lent natural. Acest lucru va fi realizat, in primul rand, prin exercitii si generarea de masa musculara.

Muschii consuma mult mai multa energie decat depozitele de grasime. Prin urmare, cu cat un corp are mai multa masa musculara, cu atat metabolismul sau bazal va consuma mai multa energie si cu atat este mai putin probabil sa se produca depozite de grasime.

Pentru aceasta se recomanda exercitii functionale in care se imbina forta si munca cardiovasculara. Astfel, sistemul cardiopulmonar functioneaza si caloriile sunt arse in timp ce se genereaza masa musculara pentru a mentine metabolismul ceva mai rapid.

Unele dintre aceste antrenamente pot fi, de exemplu, rutine de antrenament pe intervale de mare intensitate (HIIT) sau sesiuni Tabata. De asemenea, este indicat sa combinati aceste sesiuni cu antrenamentul muscular cu greutatea pentru a spori putin mai mult puterea.

Care este dieta recomandata?

Dupa cum am discutat, corpul endomorf a fost conceput pentru a supravietui in vremuri de penurie. Cu cat deficitul de calorii este mai mare, cu atat mai mult activezi mecanismul de rezerva. Aceasta inseamna ca iti vei incetini metabolismul cat mai mult posibil si vei stoca cat mai mult posibil, cat mai mult grasime.

Prin urmare, dietele foarte restrictive de calorii vor face ca tot ceea ce mancam sa fie stocat. Proteinele si grasimile sunt mai satioase decat carbohidratii. Ceea ce este recomandat pentru acest tip de organism este sa urmeze o dieta saraca in carbohidrati si bazata pe proteine ​​si grasimi sanatoase.

In plus, nu beneficiaza nici de multe mese zilnice, nici de posturi prelungite. Ideal va fi sa faci 2 sau 3 mese pe zi cu putine zaharuri si bogate in proteine. Desigur, alimentatia trebuie sa fie variata si echilibrata din punct de vedere alimentar si proportii.

Este posibil sa tineti corpul endomorf la distanta

Desi tendinta este acumularea de grasime si masa musculara scazuta, aceasta nu este o scuza pentru corpurile endomorfe sa renunte si sa se indeparteze de un stil de viata sanatos. Daca tineti o dieta echilibrata, saraca in carbohidrati si mai bogata in proteine, veti putea tine la distanta acumularea de grasimi nedorite.

Desigur, nu este suficient sa urmezi o dieta echilibrata. Exercitiile fizice sunt intotdeauna recomandate si necesare. In acest caz, exercitiile de forta care sporesc castigul muscular vor fi prioritizate si combinate cu exercitii aerobice care ard caloriile stocate.