Ce este smegma si de ce este produsa?

Aparitia unei substante albe si urat mirositoare pe organele genitale poate fi obisnuita, mai ales cand nu se respecta igiena adecvata. Aceasta substanta se numeste „smegma”. 

Igiena la nivelul organelor genitale, atat masculine cat si feminine, este foarte importanta pentru a evita aparitia mirosurilor neplacute si a eventualelor infectii. Una dintre consecintele igienei deficitare este aparitia smegma.

Desi acumularea de smegma este mai frecventa la barbati, poate fi si in organele genitale feminine. Aceasta substanta apare in conditii normale, totusi, atunci cand exista o cantitate excesiva, este capabila sa genereze un miros fetid, deci poate fi foarte incomod.

Ce este smegma?

Smegma este o secretie naturala a corpului uman a carei functie principala este de a lubrifia penisul si vaginul. La barbati, apare de obicei in santul balanopreputial, chiar sub glandul penisului, secretat de glandele Tyson sau papule sidefate.

La femei, aceasta secretie apare in jurul clitorisului si intre labiile mari si mici ale vaginului. De obicei nu genereaza un miros urat atunci cand este putina cantitate acumulata, insa problema apare atunci cand este amestecat cu alte componente ale corpului.

Cand se intampla acest lucru, smegma capata o nuanta albicioasa, cu o consistenta asemanatoare branzei si un miros destul de urat. Dintre substantele cu care secretia poate fi combinata astfel incat sa dobandeasca aceste caracteristici, se remarca urmatoarele:

  • Celulele moarte ale pielii.
  • Secretii de prostata.
  • Celule albe.
  • Hormonii sexuali.

Este foarte frecvent sa se constate prezenta acestei secretii la barbatii care sufera de fimoza sau care nu sunt circumcisi. Asta pentru ca in ambele situatii glandul este acoperit de preput, deci igiena poate fi destul de complicata.

Situatii precum fimoza favorizeaza acumularea de smegma si mirosul acestuia.

Poate aduce complicatii?

Principala repercusiune a smegma in viata celor care sufera de ea este psihologica. Atunci cand emana un miros fetid din organele genitale, persoana se poate simti constienta de faptul ca are un act sexual, deoarece acesta poate fi ceva care genereaza rusine.

Unele analize microscopice au aratat prezenta bacteriilor in aceasta substanta. Prin urmare, acumularea lui in exces ar provoca infectii. In plus, la barbati poate declansa o patologie numita balanopostita , care este inflamatia glandului si a preputului.

Pe de alta parte, smegma este capabila sa se intareasca in timp, ceea ce poate face ca preputul sau buzele vaginale sa ramana atasate. Cand se intampla acest lucru, este dureros si necesita interventie medicala.

De ani de zile, prezenta smegma a fost asociata cu dezvoltarea cancerului penian sau uterin. Cu toate acestea, diferite studii au aratat ca nu exista nicio relatie. Aceasta inseamna ca nu exista o justificare stiintifica pentru ca smegma sa fie cancerigen.

Tratamentul si prevenirea smegmei

In cele mai multe cazuri, acumularea de smegma nu necesita un tratament specific sau un mecanism de prevenire. Fiind o problema asociata cu lipsa de igiena, este necesara doar spalarea periodica cu apa calduta si sapun pentru a elimina excesele.

In acest fel, barbatii si femeile predispuse la productia excesiva de substanta ar trebui sa aiba o igiena genitala zilnica adecvata. Este important ca acestia sa ia spalarea ca rutina zilnica pentru a evita aparitia unui miros urat, mai ales dupa ce au intretinut actul sexual.

Trebuie amintit ca in timpul si dupa actul sexual organismul continua sa produca hormoni sexuali si lubrifianti, care fac parte din substantele care alcatuiesc smegma. Pentru a evita eventualele iritatii la nivelul glandului penisului si vaginului,  trebuie folosit sapun neutru usor abraziv, iar zona nu trebuie frecata prea puternic.

Pe de alta parte, atunci cand smegma este produsul fimozei sau a unei alte anomalii, poate fi necesar sa se aplice antibiotice topice si alte creme ca parte a tratamentului. Aceste medicamente ajuta la reglarea functiei glandelor Tyson.

In cazul unei complicatii din cauza acumularii de smegma, este important sa consultati un medic. Doar profesionistul va putea rezolva aceasta situatie si va indica terapia de urmat.

Femeile produc, de asemenea, smegma si pot suferi de consecintele mirosului urat.

Igiena genitala este esentiala

Prevenirea mirosurilor genitale neplacute si a diferitelor patologii care le pot provoca este de obicei simpla si este aproape intotdeauna legata de igiena. Trebuie avut in vedere faptul ca este o zona umeda, astfel incat poate favoriza proliferarea microorganismelor care genereaza un miros urat.

Aparitia smemei nu are de obicei consecinte grave asupra persoanei si sunt suficiente cateva masuri de curatenie pentru ca substanta sa-si reduca concentratia.