Boris Johnson da dovada de ardoare razboinica impotriva Rusiei

Boris Johnson vrea sa revendice rolul Regatului Unit ca jucator cheie in securitatea si apararea Europei si ofera acum NATO sa contribuie cu o „desfasurare militara majora” pentru a contracara „agresiunea rusa in Ucraina” in crestere. Premierul va pune pe masa „cea mai mare oferta posibila” de a adauga la operatiunile Aliantei Atlantice avioane de lupta, nave de razboi si „specialisti militari” din armata britanica.

Reprezentantii Executivului britanic se vor deplasa la Bruxelles saptamana aceasta pentru a finaliza detaliile „posibilului expediere” de trupe cu parteneri internationali, in timp ce Cabinetul va analiza luni „optiunile militare” de pe masa.

Daca presedintele rus Vladimir Putin „alege o cale de varsare de sange si distrugere, va fi o tragedie pentru Europa”, dar „Ucraina trebuie sa fie libera sa-si decida viitorul”, a spus Johnson, care planuieste sa calatoreasca la Kiev in urmatoarele zile pentru a-si exprima sprijinul lor pentru regiune.

Lupta internationala impotriva Kremlinului a devenit, pentru numarul 10, o mare oportunitate pentru noua „Global Britain” de a-si proiecta pozitia mondiala in era post-Brexit, de a demonstra ca este un actor cheie in securitate si de a-si consolida relatia militara cu Statele Unite ale Americii.Statele Unite si NATO.

Si nu mai putin importanta pentru premier, criza geopolitica ofera si o oportunitate de a devia atentia media de la scandalul intern cu Partygate. La Westminster, toata lumea asteapta publicarea raportului intocmit de inaltul functionar public Sue Gray cu privire la serbarile care au avut loc in Downing Street in plina izolare.

Pe masura ce zilele trec, speculatiile cu privire la posibilitatea de a atinge pragul de 54 de deputati conservatori care solicita in scris o motiune de incredere interna impotriva conducerii lui Johnson sunt atenuate . Desi loialistii clarifica ca ar fi iresponsabil sa parasesti Regatul Unit fara un prim-ministru in plina tensiune impotriva Moscovei.

Alaturi de Statele Unite, Regatul Unit a devenit un jucator cheie in criza internationala. Deocamdata, are peste 900 de membri ai personalului sau militar in Estonia, peste o suta in Ucraina -parte a Operatiunii Orbital, pentru a antrena trupe de la Kiev-, precum si o echipa de 150 de militari in Polonia.

La randul ei, ministrul de Externe, Liz Truss, a avansat ieri ca Guvernul britanic va modifica legislatia in aceasta saptamana pentru a facilita impunerea de sanctiuni impotriva intereselor ruse in cazul in care Moscova va lansa un atac asupra tarii vecine. Legile actuale permit doar Executivului sa decrete sanctiuni impotriva persoanelor si companiilor „direct implicate in destabilizarea Ucrainei”, iar modificarile vor permite Londrei sa pedepseasca orice persoana sau companie care este considerata a fi de „interes pentru Kremlin”.

Truss a sustinut trecerea catre o solutie diplomatica a tensiunilor din Europa de Est. In acest sens, va vizita Ucraina in aceasta saptamana si planuieste sa calatoreasca la Moscova saptamana urmatoare. Totusi, el a subliniat ca „primul lucru care il va impiedica pe Vladimir Putin sa ia masuri este daca intelege costul acestor actiuni”. „Acest lucru se poate termina cu o mare problema. Si trebuie sa fie constient de asta”, a avertizat el.

Ministrul a asigurat ca nu exclude „absolut nimic” in eforturile Regatului Unit de a sprijini Ucraina, desi a recunoscut ca este „foarte putin probabil” ca aceasta sa trimita trupe la sol.

Pe de alta parte, ea a fost in favoarea paralizarii gazoductului Nord Stream II, care leaga Rusia de Germania, in cazul in care Moscova va ordona o invazie a tarii vecine. La Londra au existat intotdeauna neclaritati cu privire la ambiguitatea pe care Berlinul o arata cu Moscova in privinta infrastructurii controversate din punct de vedere geopolitic inca de la inceputul constructiei acesteia, in urma cu aproape patru ani. In ciuda faptului ca lucrarile s-au incheiat in septembrie anul trecut, acesta inca nu functioneaza, fiind inca in curs de certificare.

S-a temut intotdeauna ca conducta este un instrument al Kremlinului pentru a sufoca Ucraina, o tara traditionala de tranzit al gazelor rusesti catre piata europeana. Prin urmare, nici Statelor Unite si tarilor din estul UE nu le-a placut niciodata proiectul.

La mijlocul lunii ianuarie, Regatul Unit a preferat ca avioanele fortelor sale armate sa evite spatiul aerian german si sa urmeze o ruta mai lunga, prin Danemarca, atunci cand transporta arme antitanc destinate Ucrainei. Desi calatoria a durat inca cateva ore, a economisit Londrei timpul necesar pentru a cere permisiunea de la Berlin, procedura care ar fi intarziat misiunea.

In timp ce Germania a refuzat sa acorde Estoniei o licenta de reexport pentru a trimite artilerie de origine germana in Ucraina, Downing Street a trimis deja o echipa de aproximativ 30 de soldati specializati din Regimentul Ranger pentru operatiuni speciale, precum si 2.000 de rachete, la Kiev. Gama rezervorului antitanc si este acum gata sa trimita mai mult. „In doua zile, Regatul Unit a furnizat mai multe arme decat toate tarile NATO din 2014”, a precizat recent Defence Express, site-ul uneia dintre cele mai importante consultante militare din Ucraina.