Armele de jucarie, un pericol pentru micuti?

 Armele de jucarie, un pericol pentru micuti?Jocurile cu arme, fie ele reale sau virtuale, ridica unele probleme legate de evolutia morala a psihicului copiilor.

Pistolul, ca oricare alta arma de jucarie, nu este nici pe departe un obiect care creste agresivitatea, asa cum se mai crede inca. Armele de foc de jucarie sunt insa periculoase sub incidenta altor aspecte, datorate mai ales tangentei cu ideea de omucidere non-violenta, moarte si redirectionarea agresivitatii.

Transformarea celor din jur in tinte vii

Jocul cu arme de foc implica inainte de toate lovirea tintei, care in cele mai dese cazuri este prietenul de joaca sau parintii. Ar fi ridicol sa credem ca acest joc il poate transforma direct intr-un potential ucigas violent, nicidecum, insa apare problema inlocuirii mentale a omului cu o tinta care trebuie lovita, doborta, ucisa. Acest aspect conduce la o devalorizare a conceptului, si asa foarte firav, de viata si mai ales de om, care se reduc la o simpla tinta.

Desi aceasta inlocuire a omului cu o tinta este un exercitiu mental abstract, de scurta durata, psihologii considera ca acest tip de joc poate tulbura profund intiparirea in constient a notiunilor mai complexe. Altfel spus, copiii care se joaca predominant cu pistoale isi creeaza in subconstient un model de perceptie degradat despre viata si om. Exercitiile mentale frecvente ale dezumanizarii tintei creeaza, ca si in cazul soldatilor educati pentru a ucide, o indepartare de ideea de om si sentimente umane.

Mai mult, atunci cnd copilul trage cu pistolul in oameni, inconstient isi imagineaza ca va lovi cu adevarat tinta cu gloante adevarate, ceea ce conduce si la o exersare a sciziunii dintre ratiune si sentimente, aspect periculos care poate determina inducerea unei stari schizofrenoide. Mai mult, la copiii care au nativ astfel de inclinatii, adica un procentaj de 18% in Europa, riscul poate deveni si mai mare daca jocurile de acest fel sunt foarte frecvente.

Banalizarea actului ucigas

In cele mai multe jocuri cu pistoale, copiii se ucid intre ei, se vneaza si foarte rar sau deloc folosesc armele pentru aparare. in acest model de jocuri, in mintea copilului crima devine un lucru obisnuit, un aspect cotidian din viata sa in universul fantastic pe care-l traieste in joc.

Astfel, el executa practic o multime de crime in jocul sau cu prietenii si chiar se bucura foarte mult cnd are succes. Aici, spre deosebire de jocurile similare pe calculator, el simte concret in mna obiectul crimei, iar asa-zisa victima, palpabila, concreta, moare practic in fata sa. Antrenarea repetata a acestor trairi care sunt chiar exercitii criminale poate conduce la o perceptie deformata, banalizata, a ideii de omucidere, mai ales cu arme de foc.

A nu se intelege totusi ca micutul care se joaca in acest mod in copilarie va ajunge in adolescenta sau tinerete un infractor periculos care va putea folosi pistolul cu snge rece. Banalizarea perceptiei omuciderii nu impinge spre comportamente infractionale, insa creeaza un teren psihologic compatibil cu o eventuala folosire a unei arme de foc in situatii de criza. Cercetarile psihologilor americani au aratat ca folosirea armei de catre adulti, in special pentru aparare sau atunci cnd le sunt incalcate drepturile, este mai frecventa la cei care s-au jucat in copilarie cu pistoale si pusti de plastic sau de metal.

Concluzia este ca jocul de-a impuscatul intipareste in mintea copilului si viitorului adult folosirea unei arme aproape ca un act reflex in situatii limita. Aspectul apare mai ales in cazul persoanelor non-violente, care nu stiu sa-si controleze agresivitatea si evita de regula lupta. Din acest motiv, in unele chestionare si teste psihologice pentru acordarea dreptului de port-arma apar intrebari mascate legate de tipuri de jocuri practicate in copilarie.

Devalorizarea conceptului de moarte

In jocurile micutilor cu arme, auzim foarte frecvent esti mort, ai murit, sunt mort, nu sunt mort. Folosirea in mod frecvent a unui singur cuvnt cunoscut pentru moarte face ca acesta sa-si piarda valoarea pentru copil in viata reala, de dincolo de joc. Mai trziu, cnd copilul ar trebui sa stie foarte bine ce inseamna moarte, pentru a se feri de pericole, notiunea devine mai putin penetranta atunci cnd este folosita sec de catre parinti sau educatori.

Apare o banalizare a unicului cuvnt care poate convinge un copil exagerat de curajos sa evite anumite actiuni sau activitati. Astfel, desi copilul poate sti foarte bine ce inseamna moarte si riscul de a muri, efectul folosirii acestui cuvnt pentru sublinierea unui pericol scade semnificativ la toti copiii care se joaca de-a omorul.

Redirectionarea agresivitatii

Jocul de a ucide cu o arma nu invita la agresivitate, comportament care implica mai ales furie declansata instinctiv si lupta directa. Agresivitatea infantila este o atitudine normala, de antrenare a fortei mentale in concurenta cu ceilalti copii.

Pistolul in cazul micutilor, ca de altfel si in cazul adultilor, implica anularea directa a adversarului, a concurentului, fara lupta in sine. Rezolvarea luptei si a concurentei printr-un act simplu antreneaza momentan agresivitatea care nu-si mai are rostul biologic.

S-a constatat ca, la copiii care se joaca predominant cu pistoale sau aleg jocuri similare pe calculator, exista riscul descarcarii tensiunii in comportamentul alimentar, iar dupa 12 ani, in cel sexual. Acesta este motivul pentru care jocul excesiv cu armele de jucarie sau pe calculator la copiii intre 6 si 12 ani determina obsesii sexuale la pubertate.

Cteva sfaturi pentru parinti:

1.Cumpara-i un pistol, dar incearca sa-l faci sa indrageasca alte tipuri de jocuri sau jucarii. In cazul in care nu-i cumperi arme de foc de jucarie si le vede la alti copii, interesul pentru tot ce inseamna acest joc periculos va creste, va deveni obsesiv si mult mai periculos. Intra pe https://kindershop.ro/ si alege din varietatea de jucarii puse la dispozitie. 

2. Incearca sa controlezi jocurile legate de arme de foc de jucarie in care se joaca si copilul tau, incercnd sa aduci o tenta de concurs pentru tinte cu desene abstracte, care pot fi lovite cu bile sau gloante de plastic.

3. Nu-i face teoria pistolului ca arma a crimei! Daca-si doreste aceasta jucarie, ai grija sa se plictiseasca repede de ea, lundu-i altceva cu care chipurile nu are voie sa se joace, ceva dorit de el, dar aparent inaccesibil.