9 simptome care avertizeaza asupra prezentei parazitilor

Pe langa simptomele tipice, infectiile parazitare pot provoca simptome sau probleme de sanatate care nu sunt intotdeauna asociate cu aceste microorganisme. 

Multi oameni cred ca parazitii din organism nu sunt atat de obisnuiti si, de fapt, considera ca apar doar in cele mai sarace tari ale lumii; Adevarul este ca aceste organisme locuiesc in peste 3 miliarde de oameni in lume, conform estimarilor dezvaluite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

In functie de varietatea lor, acestea se pot hrani cu celule rosii din sange si pot provoca anemie; a alimentelor consumate si provoaca malnutritie si anxietate; sau, de asemenea, impiedica organismul sa elimine toxinele acumulate.

Conform celor dezvaluite de Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) , acestia pot fi contractati prin contactul cu animale infectate, consumul de apa sau alimente contaminate, prin sange sau muscaturi de insecte.

In orice caz, odata ce produc o infectie in organism, declanseaza o serie de simptome care se pot agrava treptat atunci cand nu sunt tratate. Prin urmare, este important sa stiti care sunt acestea si sa solicitati imediat asistenta medicala dupa ce le-ati recunoscut.

Simptome care pot alerta prezenta parazitilor

In primul rand, trebuie mentionat ca parazitii sunt organisme care traiesc si se hranesc cu un alt organism. Cei mai frecventi sunt parazitii intestinali, care traiesc atat in ​​intestinul subtire, cat si in intestinul gros. Este important sa retineti ca exista multe tipuri de paraziti. Prin urmare, simptomele unei infectii parazitare pot fi foarte variate.

In orice caz, este important sa fii atent la anumite manifestari clinice, mai ales daca a existat orice tip de contact cu surse de contagiune, fie ca este vorba de animale de companie, alimente contaminate, zone de risc etc.

1. Tulburari de somn induse de paraziti

Dupa cum multi stiu deja, tulburarile de somn pot fi asociate cu multe afectiuni fizice sau emotionale care influenteaza direct scaderea melatoninei. Dar, in ciuda faptului ca multe motive le-ar putea explica, merita sa luati in considerare parazitii. 

Potrivit cercetarilor publicate in Journal of Immunology Research , parazitii pot perturba tiparele de somn, fie datorita raspunsului imun rezultat, fie a efectelor directe. Mai exact, acestia pot fi declansatorii pentru:

 • Insomnie.
 • Tulburari ale somnului.
 • Enurezis (urinat involuntar).
 • Scrasnirea dintilor in timpul somnului.

2. Probleme ale pielii

Multe dintre afectiunile care afecteaza organismul tind sa afecteze aspectul pielii si sa provoace diverse modificari. In acest sens, este esential sa tinem cont de faptul ca infectiile parazitare pot declansa si anumite manifestari ale pielii.

De fapt, cercetarile publicate in North Carolina Medical Journal sugereaza ca clinicienii trebuie sa fie constienti de manifestarile cutanate ale bolilor parazitare pentru a interveni in timp util cu un tratament adecvat. Unele simptome pot fi:

 • Ulcere.
 • Eczema.
 • Piele uscata.
 • Urticarie.
 • Eruptii cutanate si cosuri.

3. Oboseala

Din cauza slabirii si a deficientelor nutritionale pe care unele tipuri de paraziti le pot provoca in organism, pot fi declansate episoade puternice de oboseala sau o senzatie puternica de epuizare care impiedica sa duca o viata normala.

4. Sindromul intestinului iritabil

Sindromul intestinului iritabil este o afectiune care cuprinde simptome precum dureri abdominale, balonare si constipatie.

Desi pana acum nu exista o cauza exacta care sa o explice, in multe cazuri se crede ca ar putea avea o relatie puternica cu prezenta parazitilor.

De fapt, un studiu publicat in World Journal of Gastrointestinal Pharmacology and Therapeutics a concluzionat ca exista o prevalenta mai mare a parazitilor precum Blastocystis , Cryptosporidium si Giardia la pacientii cu sindrom de colon iritabil.

In plus, sugereaza ca acesti paraziti pot juca un rol important in patogeneza IBS. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

5. Probleme digestive induse de paraziti

Dupa cum se poate observa in cercetarile publicate in Parasite Immunology, aceste organisme provoaca anumite leziuni ale mucoasei intestinale, a carei responsabilitate este sa absoarba nutrientii din alimente pentru un proces digestiv adecvat. Dupa ce ai generat o alterare a celulelor care o compun, poti incepe sa suferi de tulburari digestive precum:

 • Umflarea abdomenului.
 • Dificultate la digerare.
 • Dureri de stomac recurente.
 • Alergii si intolerante alimentare.

6. Anemia

Unele cazuri de anemie pot fi rezultatul unor infectii parazitare. Potrivit cercetarilor publicate in The American Journal of Clinical Nutrition , parazitii care provoaca pierderi de sange si duc la anemie includ:

 • Infectie cu oxiuri (Trichuris trichiura).
 • Anchilostoma (Necator americanus  si  Ancylostoma duodenale).
 • Schistosomiasis (Schistosoma mansoni, S. haematobium si S. japonicum).

7. Pierderea greutatii corporale

Pierderea in greutate fara un motiv aparent poate fi considerata de multi drept un beneficiu; cu toate acestea, dupa aceasta poate aparea o problema grava cauzata de paraziti. Dupa cum arata un studiu publicat in Archives of Medical Science , problemele parazitilor din copilarie sunt asociate cu anemie, anorexie, pierderea poftei de mancare, crestere si dezvoltare intarziate.

In plus, a fost asociata si cu modificari ale secretiei de leptine si adiponectina. Astfel, suma tuturor acestor factori este legata de modificari ale indicelui de masa corporala si de pierderea excesiva in greutate. 

8. Dezechilibru psihic

Atunci cand acesti agenti patogeni invadeaza organismul, pot afecta procesele mentale, precum si functionarea sistemului nervos. 

Dupa cum arata un studiu din Journal of Food Protection , unii paraziti de origine alimentara, cum ar fi metacestodele Taenia solium si chisturile tisulare Toxoplasma gondii (bradizoitii) , pot afecta sanatatea mintala prin infectarea directa a creierului.

Mai mult, aceasta cercetare explica faptul ca parazitii pot contribui la boli mintale prin intermediul sistemului imunitar sau prin influentarea cailor de neurotransmisie. Semnele care pot fi experimentate includ:

 • Depresie.
 • Nervozitate.
 • Anxietate si stres.
 • Umorul se schimba.
 • Pierderea memoriei.

9. Probleme de reproducere

Infectiile parazitare sunt, de asemenea, legate de probleme de reproducere, cum ar fi infertilitatea. Intr-o revizuire sistematica care a fost publicata in 2016 in revista Parasitology Research , se evidentiaza ca aceste infectii, in special cele cauzate de protozoare, pot provoca infertilitate prin deteriorarea sistemelor reproductive masculine si feminine. 

Cand sa consultati medicul?

Este esential sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii cu orice suspiciune de infectii parazitare. Pe langa simptomele mentionate, pot aparea si alte manifestari frecvente precum diaree, varsaturi, febra, mancarimi anale sau vaginale si dureri abdominale. 

Oricare ar fi cazul, medicul trebuie sa faca o serie de analize diagnostice pentru a confirma tipul de infectie si, de acolo, sa aleaga un tratament.