8 fapte despre Julia Tyler, cea mai controversata prima doamna din anii 1800

Inainte de revolutionara Eleanor Roosevelt sau de glamourul Jackie O, se afla Julia Gardiner Tyler, a doua sotie a presedintelui John Tyler. In ciuda faptului ca a devenit prima doamna in anii 1800 –  o epoca sufocanta si apasatoare pentru femei – Julia Gardiner Tyler a fost indrazneata, descumpanita si fabuloasa. Latura salbatica a tinerei mirese a lui Tyler era mult barfita, dar mai degraba decat sa lase titlurile sa-i dicteze viata, Tyler a dictat titlurile. Ea s-a marcat in prima celebritate First Lady prin stilul ei de viata opulent si dramatic. Ea era opusul modestiei intr-o perioada in care femeile erau menite sa fie modeste pana la capat.

Povestile salbatice despre Julia Gardiner Tyler o fac una dintre cele mai scandaloase primele doamne din istorie. Era o femeie puternica, independenta, care facea ce isi dorea cand voia. Aceste fapte despre Julia Gardiner Tyler si viata ei neconventionala ar putea face povestea ei si mai interesanta decat cea a sotului ei.

Ea a pozat in mod scandalos intr-o reclama de genti

In tinerete, Julia Gardiner era cunoscuta ca o tanara foarte atractiva si plina de spirit. Din moment ce provenea dintr-o familie bogata din Long Island, era foarte apreciata ca o sotie potentiala pentru peruci mari din societate. Dar Gardiner a facut titluri gresite in 1839 , cand a pozat in secret intr-o reclama pentru (gafait!) Un emporium de imbracaminte de clasa mijlocie. Pentru o femeie din clasa superioara sa modeleze intr-un anunt de ziar, era absolut nepotrivit si nemaiauzit la vremea respectiva. Parintii ei au dus-o in Europa pentru a evita deteriorarea reputatiei sale.

A fost etichetata ,,Trandafirul Long Island” de un admirator secret

Adaugandu-i reputatiei sale scandaloase, cineva a scris anonim o zodie in cinstea lui Gardiner pe ziar, care a poreclit-o pentru totdeauna ,, Trandafirul Long Island “. Din nou, acest tip de expunere a unei femei in stiri era inacceptabil la acea vreme. A fost, in esenta, echivalentul zilelor noastre de a-ti pirata si lansa fotografiile goale pe web.

Avea o multime de pretendenti si era un flirt cunoscut

In ciuda reputatiei sale de scandal, Gardiner nu a avut niciodata probleme in a castiga afectiunea unor barbati de prestigiu. Printre aventurile sale romantice se numarau un baron german, un cont belgian, burlac si viitor presedinte James Buchanan si casatorit cu viitorul presedinte Millard Fillmore. Gardiner avea joc . Ea si sora ei Margaret au avut atat de multi pretendenti, tatal lor a trebuit sa inchirieze o camera suplimentara pentru ai distra.

Reputatia ei de flirt s-a adaugat la apelul sexual . La acea vreme, indicatiile ei explicite catre potentialii pretendenti ca ar fi fost interesata de ei nu erau nemaiauzite – iar parintii ei ar fi fost mortificati de aceasta.

Ea a refuzat sa se casatoreasca cu John Tyler de ani de zile

Presedintele John Tyler s-a indragostit de Gardiner aproape imediat dupa intalnirea cu ea. El chiar a urmarit-o in jurul mobilierului din sufragerie, incercand sa o sarute. El a propus pentru prima data la Balul de mascarada de la Casa Alba in 1843, la doar cinci luni dupa ce sotia sa anterioara a murit.

Lui Gardiner i-a placut sa cocheteze cu presedintele, dar l-a gasit prea batran pentru ea (avea 30 de ani in varsta de ea). In ciuda functiei sale, Tyler a fost un presedinte nepopular care a preluat rolul doar dupa moartea lui William Henry Harrison. Nici el nu era deosebit de bogat, astfel incat parintii ei nu au impins-o in sindicat. Cu toate acestea, Tyler nu a fost descurajat si a continuat sa-i propuna lui Gardiner si sa o curteze public pentru anul urmator.

A supravietuit unei explozii la bordul USS Princeton

Gardiner si familia ei au participat  la botezul USS  Princeton  in 1844 , alaturi de presedinte si alte nume mari din Washington. Nava se lauda cu cele mai mari tunuri construite vreodata pe o barca, iar armele au fost aruncate ceremonial in timpul croazierei. O astfel de explozie a dat gres si a explodat pe nava, ucigand sase pasageri, inclusiv tatal Juliei, David Gardiner.

Tulburata de moartea tatalui ei, Julia Gardiner a gasit sprijin si bunatate in John Tyler si in cele din urma s-a indragostit. Cel putin conform unor versiuni ale povestii. Moartea lui David a facut, de asemenea, situatia financiara a familiei sale precara, iar casatoria i-a oferit acum cea mai stabila optiune de a-si mentine statutul.

Ea a fost initial interesata de fiul lui John Tyler

Cand familia Gardiner a fost prima data invitata la cina la Casa Alba, Julia Gardiner a pus ochii pe John Tyler Jr., fiul presedintelui, un flirt frumos care i-a scris poezia. Ea a continuat un flirt cu el de ceva timp, in ciuda faptului ca era casatorit . Planuia sa divorteze de sotia sa, dar Gardiner s-a mutat in cele din urma pe pasuni mai verzi (sau mai bine zis, mai gri) in calea tatalui sau. Cand Gardiner l-a intalnit initial pe presedinte, a fost o viitoare nora.

A fugit in secret cu presedintele

Imaginati-va scandalul de astazi daca un presedinte sezut recent vaduv si ar fi fugit in secret cu o femeie cu 30 de ani mai mica decat ea. Exact asta s-a intamplat in 1844, iar oamenii (in mod rezonabil) au luat-o razna . Tyler si noua sa doamna si-au rationalizat nuptialele secrete spunand ca il jeleau pe tatal lui Gardiner, recent decedat. Doar 12 invitati au participat la ceremonia de la Biserica Inaltarii din New York, dar vestile au aparut aproape imediat. Multimi uriase s-au adunat pentru a arunca o privire asupra proaspetilor casatoriti, iar reactiile au fost intelese amestecate.

Era cu 30 de ani mai tanara decat John Tyler

Cand Gardiner s-a casatorit cu Tyler in 1844, ea avea 24 de ani si el 54. Pentru a pune acest lucru in perspectiva, propria mama era cu noua ani mai mica decat Tyler, iar prima fiica a lui Tyler era cu cinci ani mai mare decat Gardiner. In timp ce Gardiner a fost initial oprit de decalajul de varsta, tineretea ei l-a incantat pe Tyler . El era un barbat traditional sudic, in timp ce ea era un agitator energic si salbatic, si, in cele din urma, se atrageau opuse.