5 seminte comestibile si proprietatile lor incredibile

Semintele comestibile constituie originea nutritiei, deoarece provin dintr-o planta vie, embrionara, care permite reinnoirea, regenerarea si succesiunea ecologica a plantelor si a mediului natural.

In plus, intrucat contin in rezerva elementele necesare sustinerii primelor etape ale viitoarei plante, sunt alimente care pot fi pastrate in viata dupa depozitare.

Din acest motiv, este de inteles ca sunt printre primele produse alimentare cultivate de om, deoarece au concentratii mari de vitamine, proteine, minerale, enzime si uleiuri esentiale in stare bruta.

Tipuri de seminte

Exista diferite specii si categorii de seminte comestibile. In continuare, le vom vedea pe cele mai remarcabile.

Leguminoase

Practic, leguminoasele sunt seminte uscate, curate si extrase din pastaie, precum naut, fasole, fasole, fasole, linte, printre altele. Sunt alimente foarte complete, care includ aproape toti nutrientii. Ne ofera 350 de calorii la 100 de grame. In plus, ne ofera:

  • Intre 16 si 19% din compozitia sa proteica.
  • Carbohidrati cu digerare lenta.
  • Fibra soluble.
  • Acizi grasi polinesaturati (omega 3 si 6) si mononesaturati (omega 9).

De asemenea, leguminoasele pot ajuta la gestionarea colesterolului si a glicemiei. De asemenea, ajuta la reducerea riscului de boli de inima. Sunt considerate principala sursa de proteine ​​vegetale pentru om.

Nuci si fructe uscate

Nuca este un fel de fruct uscat cu coaja tare care contine o samanta in interior. Cea mai populara este nuca care provine din nuc. In engleza, ei folosesc termenul ( nut ) pentru a se referi si la castane, alune si ghinde.

Acest tip de samanta este bogat in grasimi bune, cu un continut ridicat de antioxidanti, vitamina E si minerale. Aceste beneficii nutritionale se traduc in urmatoarele beneficii:

  • Imbunatatirea transmiterii semnalelor nervoase.
  • Intarirea sistemului osos, muscular si nervos.
  • Risc redus de boli cardiovasculare si circulatorii.

Seminte oleaginoase

Sunt cele din care se poate extrage uleiul. Este cazul semintelor de susan, floarea soarelui sau dovleac, printre altele. In acelasi mod, functioneaza ca supliment alimentar datorita continutului lor in proteine ​​si grasimi benigne.

Semintele comestibile si proprietatile lor

Acum ca am facut un scurt rezumat al subiectului, vom impartasi si detaliaza cinci seminte comestibile cu proprietati incredibile.

1. Seminte de floarea soarelui

Semintele de floarea soarelui contin aproximativ 36% ulei si 23% proteine. Sunt o sursa de vitamine E, B1, B2 si B3, precum si de minerale precum potasiu, fier, magneziu si fosfor.

De asemenea, furnizeaza acizi grasi omega 6, care sunt importanti pentru metabolismul celular si reducerea riscului de boli circulatorii si cardiovasculare.

Mai exact, consumul acestui aliment a fost asociat cu o scadere a nivelului de inflamatie la persoanele de varsta mijlocie si in varsta, ceea ce, la randul sau, ar explica de ce reduce riscul de aparitie a problemelor cardiace.

In sfarsit, trebuie remarcat faptul ca acestea contin si fibre, atat solubile, cat si insolubile, care favorizeaza buna functionare intestinala.

Asimilarea corecta a acestuia ajuta la imbunatatirea miscarilor intestinale si la cresterea prezentei bacteriilor sanatoase. Prin urmare, aportul sau combate probleme precum constipatia. 

2. Seminte de dovleac

Semintele de dovleac sunt o sursa buna de proteine, deoarece cu doar 100 de grame obtinem aproximativ 54% din necesarul zilnic.

Contin, de asemenea, acizi grasi esentiali (omega 3 si omega 6), care ajuta la scaderea nivelului de colesterol si promoveaza buna functionare a circulatiei.

Deoarece contine vitamine din complexul B, vitamina E, acid folic, fosfor, magneziu si fier, consumul lui este recomandat atunci cand exista vreo carenta a acestora in organism. In cele din urma, contine si cucurbitacina (cucurbitita) care ar ajuta la eliminarea parazitilor intestinali.

3. Seminte de in

Semintele de in sau inul sunt recunoscute in special pentru continutul sau de acid alfa-linolenic (ALA, parte din omega 3), si diferiti nutrienti precum carbohidrati, fibre, proteine, vitamine complexe B si E, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, printre altii.

Impreuna, ele functioneaza ca antioxidanti, antiinflamatoare si anticoagulante. De asemenea, sunt foarte utile atunci cand suferiti de constipatie si inflamatie intestinala.

4. Chia

Semintele de chia sunt o sursa de acizi grasi omega 3. Sunt foarte bogate in vitamine (in special complexul B) si minerale (calciu, mangan, fosfor, zinc si potasiu).

Efectele sale sunt cunoscute pentru reducerea durerilor articulare, contributia sa la pierderea in greutate si imbunatatirea tranzitului intestinal. Cu toate acestea, previne si problemele cardiovasculare si diabetul, pe langa faptul ca este o samanta fara gluten.

Este important de mentionat ca chia este o samanta concentrata in calorii, deoarece 100 de grame echivaleaza cu consumul a 500 kcal.  Prin urmare, trebuie consumat cu moderatie.

5. Arahide sau alune

Alunele sunt alimente care contin acizi grasi mononesaturati (aproximativ 75%), ceea ce ajuta la reducerea mortalitatii asociate bolilor de inima. De asemenea, contine albumine, carbohidrati, minerale (fier, calciu si fosfor) si vitamine (A si B1).

Sunt foarte hranitoare si au un continut de proteine ​​mai mare decat alte leguminoase, chiar mai mult decat carnea, pe langa faptul ca ofera energie.

Mananca semintele crude. Cand se consuma seminte expuse la temperaturi ridicate, componentele lor nutritive sunt rupte si vitaminele si mineralele sunt denaturate. De asemenea, evitati semintele acoperite cu zahar sau prajite cu sare adaugata. 

Consumul echilibrat de seminte comestibile, in cadrul unei alimentatii echilibrate, este benefic pentru sanatate. Data viitoare cand mergeti la cumparaturi, nu uitati sa includeti unele dintre ele in cos.