Inventatori romani – Henri Marie Coanda

Henri Marie Coanda a ramas in istorie ca parintele aviatiei reactive si a fost unul dintre cei mai de seama savanti ai Romaniei. Dupa cum am aratat ieri, in prima parte a povestii despre marele inventator roman, Gustave Eiffel spunea despre Coanda ca “s-a nascut cu 30, daca nu cu 50 de ani prea devreme”.

La cateva luni dupa ce a prezentat la Paris primul avion cu reactie din lume, in decembrie 1910, Coanda a fost numit director tehnic al uzinei de avioane si motoare din Bristol, Anglia, unde a realizat mai multe avioane sub denumirea Bristol-Coanda. Pe perioada Primului Razboi Mondial s-a aflat in Franta, unde a conceput un mic avion biplan cu aripi pliabile si o aeronava de bombardament cu raza mare de actiune.

Numarul inventiilor lui Henri Coanda se ridica la 2608, acestea acoperind domenii ca aviatia, aerodinamica, petrochimia (un sistem de depozitare a petrolului extras la distanta mare de malul marii), materialele de constructie si fizica lichidelor. Legat de aceasta ultima disciplina, Coanda a descoperit in 1934 efectul care ii poarta numele si care se refera la “devierea unui jet de fluid care curge de-a lungul unui perete convex”. Conform unor surse, cele mai revolutionare proiecte ale inventatorului roman tin de farfuriile zburatoare si de transportul de obiecte si oameni prin conducte.

Henri Coanda a primit ordinul UNESCO pentru cercetari stiintifice si “Medalia Militara” a aeronauticii franceze. In 1966, inventatorul a revenit in Romania, unde a infiintat Institutul de Creatie Stiintifica si Tehnica (INCREST).  Coanda a murit la Bucuresti, 25 noiembrie 1972 si a fost ingropat in cimitirul Belu. A primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei Romane, iar astazi Aeroportul International Bucuresti ii poarta numele. O parte dintre inventiile si brevetele sale sunt expuse la Muzeul Tehnic din Bucuresti.

“Parintele aviatiei reactive” era descris intr-o revista americana ca simbolizand “prin el insusi trecutul, prezentul si viitorul progreselor aeriene”. Pentru a marca trecerea a 100 de ani de la prezentarea avionului cu reactie, Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aviatiei din Craiova si-a anuntat intentia de a reconstrui utilajul inventat de Coanda. Avionul va fi gata pana in decembrie, cand va fi lansata si o carte despre viata si opera inginerului. Henri Coanda spunea ca “Viitorul este suma pasilor pe care-i faceti, inclusiva a celor mici, ignorati sau luati in ras“.