Ce este gastrita eroziva? Simptome, cauze si tratament

Avand in vedere simptomele unei posibile gastrite erozive, mai ales daca apar timp de mai multe zile, este indicat sa mergeti la un specialist, pentru ca acesta sa poata efectua analize in vederea diagnosticarii si recomandarii unui tratament in timp util.

Gastrita eroziva face parte din acea gama larga de probleme digestive de care sufera oamenii, alaturi de flatulenta, arsuri la stomac, reflux sau indigestie. Cu toate acestea, unele dintre acestea sunt ingrijoratoare.

In special atunci cand aceste simptome sunt intalnite frecvent, este necesar sa mergeti la medic pentru un control. Diagnosticul precoce face posibila excluderea sau detectarea unei boli si inceperea tratamentului la timp.

In acest articol va explicam ce este gastrita eroziva si care sunt simptomele si cauzele acesteia. Detaliem, de asemenea, cum sa o diagnosticam si tratamentul pe care medicul l-ar putea prescrie.

Ce este gastrita eroziva?

Gastrita eroziva este o tulburare digestiva care afecteaza mucoasa interioara a stomacului. Aceasta sufera inflamatie si eroziune sau uzura ulterioara.

Mucoasa mentionata joaca un rol fundamental in protejarea stomacului de aciditatea ridicata a sucurilor gastrice. Cand este deteriorat, simptomele incep sa apara.

Dupa cum spune Dr. Vakil: „De obicei este acuta, se manifesta prin sangerare, dar poate fi subacuta sau cronica, cu simptome mici sau deloc.”

Simptomele gastritei erozive

Mai jos, detaliem cele mai frecvente simptome la persoanele care sufera de gastrita eroziva:

 • Aciditate.
 • Pierderea poftei de mancare
 • Indigestie.
 • Pierdere in greutate.
 • Eructatii si flatulenta.
 • Modificari ale scaunului.
 • Distensie abdominala.

Simptomele mai putin frecvente sunt urmatoarele:

 • Sangerare de stomac, care este evidenta in varsaturi sau scaun.
 • Durere cand mananca sau bei.

Cauze posibile ale gastritei erozive

Pentru a determina posibilele cauze ale gastritei erozive, trebuie sa diferentiem cea acuta de cea cronica. In primul rand, detaliem cauzele gastritei erozive acute:

 • Stres si anxietate.
 • Infectia cu bacteria E. coli.
 • Utilizarea abuziva a steroizilor intr-un timp scurt.

In continuare, acestea sunt cauzele gastritei erozive cronice:

 • Alcoolism.
 • Stresul continuu.
 • Colici frecvente si netratate.
 • Hiperaciditate gastrica persistenta.
 • Patologii autoimune, cum ar fi boala Crohn.
 • Intolerante alimentare nediagnosticate, de exemplu, la lactoza sau gluten.

Diagnosticul gastritei erozive

Daca simptomele pe care le-am mentionat sunt suferite mai mult de o saptamana, sau apar varsaturi cu urme de sange, este important sa consultati cat mai curand un specialist. Medicul va tine cont atat de simptome, cat si de istoric, si va efectua si un examen fizic.

Daca este posibila gastrita eroziva sau o alta tulburare digestiva, medicul dumneavoastra ar putea prescrie un test de sange sau de scaun. Aceste teste ar ajuta la confirmarea sau excluderea unei infectii. De asemenea, puteti efectua o endoscopie gastrointestinala superioara sau o radiografie a stomacului.

Tratamentul gastritei erozive

Daca medicul confirma gastrita eroziva, severitatea tulburarii va determina tipul de medicament.

Cea mai usoara optiune sunt medicamentele antiacide, in timp ce cea mai puternica sunt blocantele de acid. Exista si posibilitatea ca acesta sa prescrie un inhibitor al pompei de protoni, un medicament care reduce sucurile gastrice.

Daca gastrita este cauzata de o infectie bacteriana, tratamentul se bazeaza pe antibiotice. In unele cazuri de gastrita eroziva severa, poate fi necesara o interventie chirurgicala.

Clasificarile bolii urmaresc imbunatatirea abordarii prin furnizarea de instrumente profesionistilor din domeniul sanatatii.

Importanta schimbarii obiceiurilor

Tratamentul trebuie sa fie intotdeauna insotit de recomandari alimentare. De exemplu, opteaza pentru mai multe mese mici pe zi si alege alimente moi si usor digerabile. De asemenea, este indicat sa evitati condimentele si substantele stimulatoare precum cafeaua, alcoolul sau tutunul.

De obicei, medicul interzice consumul de medicamente precum aspirina si alte antiinflamatoare similare. Este foarte important sa urmati aceste linii directoare pentru eficacitatea tratamentului si imbunatatirea. In caz contrar, timpul de recuperare va fi prelungit, iar disconfortul ar putea provoca alte complicatii.

Gastrita eroziva antrala, o alta tulburare de luat in considerare

Gastrita eroziva antrala este un alt tip de afectiune. Este rar si se caracterizeaza prin faptul ca afecteaza zona antrului, care este partea inferioara a stomacului. Acesta este situat foarte aproape de iesire si aproape la inceputul intestinelor.

Cauzele si simptomele sunt aceleasi ca pentru restul gastritei erozive. Prin urmare, examenul medical va fi cel care poate confirma daca afecteaza acea zona a stomacului.