Avantajele si dezavantajele carnii sintetice

Carnea sintetica ar putea fi in curand pe piata. Aceasta tehnologie emergenta genereaza noi consideratii cu privire la relatia sa cu sanatatea, mediul si siguranta alimentara.

Alternativele vegetale la carne sunt de mult timp pe piata. Si acum este posibil ca in scurt timp sa imparta spatiu cu carnea sintetica sau produsa in laborator.

Dar in acest caz nu este vorba despre optiuni vegane, deoarece productia sa incepe din celule extrase dintr-un animal. Aparitia sa genereaza incertitudine si dezbateri, oferind avantaje si dezavantaje pe care este interesant de cunoscut.

Carnea de laborator ca alternativa la productia traditionala

Consumul de carne pe cap de locuitor a crescut la nivel global din 1960, desi cu diferente notabile intre tari. Productia sa are un impact puternic asupra mediului si sanatatii. Si asta i-a determinat pe experti sa faca noi recomandari in acest sens in ultimii ani.

Consumatorii au inceput, de asemenea, sa faca schimbari in obiceiurile lor alimentare cu carne. In Spania, de exemplu, in ultimii doi ani piata produselor vegetale si-a crescut vanzarile cu 48%. In plus, isi mareste oferta si varietatea, atat in ​​supermarketuri, cat si in restaurante.

Pentru moment, carnea sintetica se doreste a fi prezentata ca o alternativa viabila si pozitiva pentru reducerea consumului de carne conventionala de animale. Dar dezvoltarea sa este intr-un stadiu foarte incipient. Comercializarea acestuia a fost aprobata, deocamdata, in Singapore.

Exista cateva intrebari despre modul in care publicul va accepta aceste noi produse. Ca regula generala, tot ceea ce este perceput ca nenatural genereaza o oarecare reticenta. In plus, pot aparea bariere culturale, etice si religioase care trebuie luate in considerare.

Ce este carnea sintetica?

Carnea sintetica este un produs creat in laborator din celule stem animale. Acestea sunt extrase din partea coapsei, fie ea de pui, vita sau porc, si se inmultesc intr-un mediu controlat. Pentru ca acestia sa o faca corect, se adauga si alte componente, precum mioglobina, tesutul conjunctiv sau grasimea.

Introducerea sa oficiala a fost facuta la Londra in urma cu aproape un deceniu, cand a fost introdus primul burger cultivat in laborator. In acest caz, a fost compus din 10.000 de benzi cu miotuburi crescute pe un hidrogel. La acestea au fost adaugate coloranti, arome si ingrediente pentru a obtine textura dorita.

Aceasta tehnologie folosita pentru producerea sa este inca in curs de dezvoltare. Din acest motiv, este dificil de stiut exact care vor fi metodele comerciale de productie si compozitia finala exacta.

Aspiratia celor responsabili este de a obtine o carne cat mai asemanatoare cu cea a productiei traditionale. Aceasta se refera atat la textura si varietatea produselor finale, cat si la compozitia lor biologica si nutritionala.

Ce impacturi are productia de carne sintetica asupra mediului?

In prezent, una dintre principalele provocari alimentare globale este consumul de carne si productia intensiva a acesteia. Se stie ca exista potentiale implicatii pentru sanatatea umana. Dar, in plus, genereaza o provocare la nivel de sustenabilitate si amprenta in mediu.

Organizatia non-guvernamentala Greenpeace , cu prezenta in intreaga lume, a evidentiat aceste mari probleme. Acestea includ contributia la schimbarile climatice, acapararea terenurilor arabile si poluarea apei. De asemenea, implica concentrare economica, lipsa de respect pentru bunastarea animalelor si pierderea biodiversitatii.

In fata acestei realitati, promotorii carnii sintetice o prezinta ca pe o solutie de viitor. Acestia sustin un impact mai mic asupra mediului in productia lor, dar exista inca multe necunoscute si indoieli.

Exista putine studii dincolo de calculul emisiilor de gaze cu efect de sera. Cand se incearca analize mai aprofundate, majoritatea autorilor concluzioneaza ca este inca prea devreme pentru a masura cu exactitate impactul.

Ca exemplu, Lynch si Pierrehumbert concluzioneaza ca „nu este inca clar daca productia de carne de cultura ar oferi o alternativa mai durabila din punct de vedere climatic. Productia cultivata nu acorda licenta pentru consum nelimitat de carne .

Avantajele carnii de cultura

Ideea promotorilor acestui tip de produs este de a obtine o carne mai prietenoasa cu mediul si sanatatea umana. In favoarea lor ei apara urmatoarele aspecte pozitive:

  • Compozitie nutritionala adaptata pentru a preveni impactul negativ al carnii rosii asupra sanatatii.
  • Bunastare mai mare a animalelor, deoarece este nevoie de un esantion foarte mic de animale pentru dezvoltarea ulterioara. In plus, procesul de extractie celulara este minim invaziv.
  • Disparitia utilizarii antibioticelor la animale, care ar reduce rezistenta bacteriana.
  • Mai putine consecinte asupra mediului in emisiile de gaze, utilizarea apei si a terenului.
  • Scaderea infectiilor alimentare cu bacterii intestinale, cum ar fi Salmonella sau E. coli .
  • Carnea sintetica prezinta o mai mare versatilitate de prezentare, cum este cazul chiftelelor sau nuggets-urilor.
  • Rezultatul final este mai profitabil, deoarece productia sa reduce costurile de intretinere, transport si depozitare.

Carnea sintetica are si dezavantaje

Dincolo de dezbaterea despre impactul acestuia asupra mediului, exista si alte puncte controversate in productia si eventualul consum de carne procesata in vitro . Unele dintre cele mai importante sunt discutate intr-o analiza publicata de revista Nature Communications si pot fi rezumate in sectiunile urmatoare.

1. Probleme economice

Viabilitatea economica a productiei de carne in laboratoare este unul dintre punctele controversate. De exemplu, Universitatea din Maastricht a dezvoltat un hamburger in 2013 cu un pret de cost de 280,40 de dolari pe unitate. Pe scara larga, Consortiul pentru Carne In Vitro estimeaza ca acest pret ar putea fi dublu fata de carnea de pui.

2. Caracteristici organoleptice

Exista o dificultate reala in a obtine o aroma si o textura asemanatoare cu cea a carnii de ferma conventional. Se estimeaza ca va fi unul dintre punctele cheie pentru a obtine aderarea noilor consumatori.

Pentru a face acest lucru, este necesar sa se reproduca tesutul muscular si adipos, pe langa adaugarea unor ingrediente aromatizante si texturante. Primele prototipuri imita produse din carne procesata, precum hamburgeri sau carnati, deoarece dificultatea de a imita taieturile clasice este mult mai mare.

3. Valori nutritive

De asemenea, continutul nutritional al carnii sintetice nu poate fi cunoscut in acest moment. Pare clar ca unii compusi, cum ar fi vitamina B12, nu pot fi furnizati. Cu toate acestea, exista posibilitatea de a completa produsele finale sau de a efectua modificari genetice.

4. Implicatii asupra sanatatii

Compozitia nutritiva finala a carnii de laborator si metoda de productie a acesteia pot afecta sanatatea umana si publica. Acest fapt are legatura cu aparitia bolilor cu transmitere animala, boli infectioase, probleme de sanatate legate de alimentatie (cancer colorectal si probleme cardiovasculare) sau lipsa de nutrienti.

5. Securitate pe termen lung

Producerea acestui tip de carne se bazeaza pe reproducerea celulara accelerata. Acesta este motivul pentru a ridica intrebari cu privire la siguranta alimentara a produselor cu celule stem. De asemenea, trebuie sa adaugam factori de crestere si alti agenti care se adauga, a caror afectare in organism nu a fost testata.

6. Efecte asupra animalelor

Exista un risc real de a pune capat productiei de animale, in cuvintele profesorului de productie animala, Jose Antonio Mendizabal. Nu numai agricultura intensiva, ci si agricultura traditionala sau extensiva. Acesta este responsabil pentru conservarea raselor autohtone, mentinerea curata a padurilor, popularea zonelor rurale si producerea de alimente organice de calitate si hranitoare.

Productia de carne este un subiect de dezbatere in lume, atat din punct de vedere nutritional, cat si din punct de vedere al mediului.

7. Exista lacune legale

In prezent, nu exista reglementari sau protocoale care sa aprobe comercializarea carnii sintetice. In mod similar, nomenclatura sa a creat o mare incertitudine in sectorul zootehnic. Ceva asemanator cu ceea ce se intampla cu asa-numitul „burger de legume”, facut fara a folosi produse din carne.

Diferentele dintre proteinele animale si cele vegetale

Combinatia de proteine ​​​​animale si vegetale este una dintre cele mai mari recomandari dietetice ale profesionistilor din domeniul sanatatii. In acest caz, carnea sintetica ar ajunge sa ocupe un punct intermediar intre proprietatile ambelor tipuri de proteine. Cateva diferente clare intre proteinele animale si cele vegetale sunt urmatoarele:

  • Proteina animala are toti aminoacizii esentiali, in timp ce proteinele vegetale nu.
  • Sursele vegetale nu sunt complet absorbite.
  • Carnea ofera mai mult fier si grasime.
  • Legumele contin fitati care modifica absorbtia anumitor minerale, cum ar fi zincul.
  • Productia animala emite mai multe gaze cu efect de sera.

Carne sintetica: o noua tehnologie cu argumente pro si contra

Cererea in crestere pentru produse din carne reprezinta o provocare de dimensiuni globale. Carnea de laborator sau de cultura este prezentata ca o alternativa pentru acei consumatori care doresc optiuni responsabile, fara a face modificari in alimentatia lor.

Dar in momentul de fata este dificil de cuantificat avantajele si problemele productiei, comercializarii si consumului acestuia. Precum si posibilele impacturi asupra sanatatii oamenilor, animalelor si mediului.

In plus, exista un numar mare de indoieli de natura etica, religioasa si culturala care vor avea un impact direct asupra acceptarii de catre public. In acest moment, exista si alte alternative care ne permit sa facem fata provocarii puse. Puteti alege sa reduceti prezenta carnii prin alternative vegetale si prin promovarea altor sisteme de crestere a animalelor.